Societat

Millet va inflar més del 50% de convenis amb Ferrovial

El patrocini de la constructora el signava la Fundació del Palau però els diners anaven a l'Orfeó

El 5 de març del 2008 Ferrovial Agroman va pagar a l'Orfeó Català 105.109 euros pel patrocini d'un concert que es va celebrar el 20 de gener del 2009. El concert va ser interpretat per la formació britànica The Symphony of Harmony & Invention i el Cor Jove de l'Orfeó Català, sota la direcció de Harry Christophers. Aquesta quantitat està inflada en més d'un 50 per cent, segons la valoració feta a l'AVUI per un dels principals promotors musicals de la ciutat que considera del tot desproporcionada la subvenció rebuda en relació amb el cost real del concert. Altres fonts del sector consultades pel diari consideren que el caixet dels músics -orquestra i cor- i del director ronda els 30.000 euros a preu de mercat actual. A aquesta quantitat s'hi hauria d'afegir el preu de dues nits d'hotel i el desplaçament en avió des d'Anglaterra.

Aquest conveni i altres a què ha tingut accés l'AVUI, en què la constructora patrocinava els concerts del Palau 100 del 2007 i 2008, seran objecte de discussió de la comissió d'investigació que es posa en marxa avui al Parlament amb l'objectiu d'investigar si Millet va desviar diners de patrocinadors a empreses que han treballat per a CiU o a la fundació Catdem, vinculada al partit d'Artur Mas. Diverses anotacions aparegudes en una agenda de Gemma Montull apunten a una presumpta relació entre el cobrament de diners de Ferrovial i els pagaments a New Letter -dedicada al màrqueting directe- o la "Fund. Ramon Trias", segons l'anotació textual de Montull.

La participació econòmica de Ferrovial en el concert de The Symphony of Harmony & Invention es justifica, segons el mateix redactat del conveni, pel fet que "el concert no pot ser finançat en tota la seva totalitat amb l'import de la venda de les entrades al públic". L'actuació va formar part de la divuitena temporada del cicle Palau 100 per a la qual la Fundació i Ferrovial van signar el 8 de febrer del 2008 un altre conveni, de caràcter global, que suposava una aportació de fins a 676.000 euros de la constructora al Palau.

Aquesta quantitat és exactament la mateixa que Ferrovial va aportar pel cicle de concerts del Palau 100 de la temporada anterior, la dissetena, i que es va signar l'abril del 2007. De fet, els dos convenis són exactament iguals, amb el mateix redactat. En tots dos casos s'estableix el pagament fraccionat en tres entregues, la primera de 240.404 euros, la segona de 210.354 euros i la tercera de 225.000.

Una constant en els diversos convenis entre les dues parts és la confusió entre Fundació i Orfeó. El Palau tenia, i té encara, aquesta doble estructura que es completa amb el Consorci. L'Orfeó és dels tres ens l'únic que no passava cap control dels auditors i és aprofitant aquesta circumstància que Millet el va fer servir per fer desaparèixer part dels diners.

Els dos convenis de 676.000 euros els signa FèMillet en condició de president de la Fundació, a càrrec de la qual anava l'organització del Palau 100, però a qui pagava Ferrovial era a l'Orfeó, com s'estipula en els acords.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.