Societat

Allau de crítiques escolars pel cobriment de les baixes

Denuncien que el nou sistema de substitucions allarga a quatre dies l’arribada del mestre de relleu

El canvi en el sistema de substitucions del professorat engegat aquest curs per la conselleria d’Educació per cobrir les baixes per malaltia ha aixecat una onada de crítiques a les escoles i instituts públics, que denuncien que hi ha moltes baixes que no es cobreixen fins al quart dia.

El nou sistema ha comportat que els dies de nomenament del professorat substitut hagin passat a ser dimecres i divendres en lloc de dimarts i dijous, cosa que, segons els directors consultats, implica que si un mestre es posa malalt divendres al migdia o a la tarda el substitut no arribi fins al dijous següent, quan probablement ja s’incorpora el titular.

D’acord amb les mateixes fonts, el nomenament telemàtic fa que el professorat que ha de cobrir les baixes no es presenti al centre fins l’endemà de ser nomenat, mentre que fins ara el sistema presencial permetia que els mestres i professors substituts es poguessin presentar al centre el mateix dia.

La directora general de la conselleria d’Educació, Dolors Rius, va negar que el canvi en els dies de nomenaments hagi suposat cap daltabaix als centres en aquest sentit, i va qualificar el nou sistema de “més ràpid i eficaç”, ja que permet ampliar fins al mateix dia del nomenament la introducció del comunicat de baixa per part del centre, sempre que es faci abans de les 10 del matí.

Rius va argumentar que el trasllat dels nomenaments de dimarts i dijous a dimecres i divendres comporta el mateix interval de dies que, “com a màxim”, una plaça pot quedar sense cobrir, alhora que va recordar que els centres públics compten amb una ràtio de al voltant de dos professors per aula, cosa que els dóna “marge” perquè puguin organitzar-se internament per cobrir les substitucions. D’altra banda, segons Rius, en situacions d’excepcionalitat s’han efectuat nomenaments “entremig” dels dies assenyalats.

Segons Rius, del balanç dels mesos d’octubre i novembre tampoc no es desprèn que hi hagi hagut un increment de baixes respecte al mateix període de l’any passat a causa de la grip nova. D’acord amb les dades d’Educació, el mes d’octubre el percentatge de baixes va augmentar 0,2 punts i el mes de novembre un 0,4, uns índexs similars a l’increment registrat l’any passat respecte a l’anterior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.