Societat

Correfoc nudista a Llorenç del Penedès

Més de 40 colles de diables i bestiari mostren el seu rebuig a la directiva europea sobre pirotècnia

Espardenyes, tanga i mocador, els nois, i sostenidors, les noies. Amb aquest equipament minimalista els membres d’una quarantena de colles de diables i bestiari de Catalunya van participar ahir en el correfoc nudista de Llorenç del Penedès (Baix Penedès), un acte de protesta contra la directiva europea sobre pirotècnia que posa en perill la celebració de festes i tradicions catalanes que tenen el foc com a principal protagonista.

“L’acció havia creat molta expectació, perquè anàvem pràcticament nus, però l’hem fet així per demostrar que sempre que la pirotècnica s’utilitzi correctament no hi ha perill, i, sobretot, per convèncer el govern espanyol que ha de fer una transposició respectuosa de la directiva que permeti la pervivència dels nostres costums i tradicions”, va explicar Xavi Doblas, un dels diables del correfoc.

La Colla del Ball de Diables i la del Drac de Llorenç del Penedès van rebre passades les sis de la tarda nou bèsties i prop de 600 diables de colles d’arreu de Catalunya i una de les Illes Balears, Trafoc de Palma. La cercavila manifestació per la vila va fer que molta gent sortís al carrer per veure de prop tanta pell a l’aire sense protecció i també per comprovar si algun dels participants acabava socarrimat. No hi va haver cap incident i cap participant va resultar cremat. El correfoc va ser “un èxit”, van explicar satisfets els organitzadors en acabar el recorregut.

Abans d’iniciar l’encesa de les colles, els organitzadors van llegir un manifest reivindicatiu que va comptar amb el suport de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, dues federacions nacionals que apleguen les entitats relacionades amb la cultura tradicional de la pirotècnia. En aquest document van reclamar que no calgui acreditar per escrit tots els assistents a un acte de foc ni un permís de la delegació del govern espanyol, com es preveu, sinó que l’autorització la doni el municipi.

Pel director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Ramon Fontdevila, la celebració del correfoc va ser “una demostració empírica que el nostre no és un foc de risc, sinó un foc festiu”. Fontdevila va manifestar la seva inquietud i preocupació perquè “els dies i les setmanes passen” i no hi ha cap resposta del ministeri d’Indústria”. Segons el responsable de la CPCPTC, hi ha hagut tres anys per adequar la directiva del foc, el 4 de gener s’acaba el termini per fer-ho i a hores d’ara encara no hi ha decret.

Aquest decret, a més, ha d’incloure i reconèixer el conjunt d’al·legacions que les colles van presentar abans del 14 d’agost i que són les que han de permetre que es puguin seguir celebrant actes de cultura popular catalana amb pirotècnia, ja siguin els correfocs per a adults o la Patum per a la mainada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
salut

Catalunya, la tercera comunitat amb més trucades al 024, l’atenció a la conducta suïcida

barcelona
VILOBÍ D’ONYAR

L’aeroport de Girona tindrà 47 destinacions aquesta temporada d’estiu

VILOBÍ D’ONYAR
Economia

Les glaçades tardanes provoquen la pèrdua de la producció de poma de muntanya

Sant Llorenç de Morunys

En funcionament les càmeres a set pobles garrotxins per evitar robatoris

olot
LLANARS

La central hidràulica torna a funcionar després de quatre mesos d’aturada

LLANARS

Malvivint de nou al ras

Badalona
crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Una comunitat universitària a Girona