Societat

Els correfocs de la Catalunya Nord, en perill

França nega l'excepció cultural a la tradició popular catalana, que al Rosselló practica des del 2000 l'associació Aire Nou de Bao

El butlletí oficial de la República Francesa va publicar el 21 de març passat dues informacions contràries a la tradició popular del correfoc, que posen en perill la supervivència d'aquesta festa a la Catalunya Nord.

D'aquesta manera França ha negat l'excepció cultural als correfocs, que des de l'any 2000 desenvolupa l'associació Aire Nou de Bao a través de la seva colla de Diables del Riberal.

El diputat nord-català de la Unió per un Moviment Popular, François Calvet, ja va preguntar l'estiu de l'any passat al secretari d'Estat encarregat del comerç, el turisme i l'artesania sobre aquesta qüestió. El parlamentari va demanar una derogació francesa de la directiva europea 200//23/CE, que exigeix una distància de seguretat de 15 metres entre el públic i els instruments pirotècnics dels correfocs, cosa que anul·la la dinàmica i la tradició que hi ha en aquests actes festius, on la gent acostuma a ficar-se sota el foc i al costat dels diables.

El butlletí oficial de la República Francesa destaca precisament que "l'excepció cultural evocada per la pregunta plantejada no sembla suficient per permetre anar contra la directiva". Un resposta idèntica va ser enviada també dimarts al diputat d'UMP Daniel March, que també va interpel·lar el ministeri de Cultura el 22 de desembre del 2009.

L'associació nord-catalana Aire Nou de Bao té previst manifestar-se a París i Brussel·les el pròxim mes de juliol, en nom del "dret a la diferència", per reivindicar l'existència dels correfocs i la transposició de la directiva europea a França, tal com ja ha fet l'Estat espanyol, que permetria continuar amb aquesta tradició.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.