Societat

Més inversió, però més retards

Salut

El pla d’inversions en equipaments que el departament de Salut va dissenyar per al període 2004-2012 ha esdevingut més ambiciós en els últims anys, però, alhora, el calendari inicial s’ha vist alterat amb retards en la majoria de les obres més emblemàtiques. Dels 799 projectes ­entre nous equipaments i reformes d’hospitals i centres de primària– i els 3.303 milions d’euros previstos com a dotació pressupostària el 2004, s’ha passat a 917 projectes i 4.560 milions.

No obstant això, aquestes xifres tampoc són definitives, ja que es tracta d’una “planificació viva”, que es va revisant contínuament, segons explica el cap del gabinet d’Informació i Estratègia del departament de Salut, David Elvira. D’altra banda, l’aparició d’entrebancs i modificacions de diversa índole s’han acabat traduint en retards a l’hora d’iniciar i finalitzar projectes.

És el cas d’alguns equipaments que, segons les previsions inicials, ja haurien d’estar en funcionament al cent per cent –com ara el nou edifici del Parc Taulí de Sabadell o el nou Hospital de Sant Pau– o bé amb les obres molt avançades, com els nous hospitals de Mollet o del Baix Llobregat (a Sant Joan Despí), que encara hauran d’esperar almenys tot el 2009.

Calendari
El calendari d’obres depèn de molts elements aliens a Salut, assegura Elvira. Al marge de factors que depenen dels ajuntaments o del departament d’Economia, n’hi ha d’altres, com la complexitat tècnica dels projectes un cop adjudicats o les dificultats per compatibilitzar les obres de millora i ampliació amb el manteniment de l’activitat assistencial, que acaben retardant unes previsions que sovint són massa optimistes. D’altra banda, de vegades hi ha noves realitats (socials, demogràfiques, etc.) que obliguen a redimensionar els equipaments o bé apareixen problemes a l’hora de disposar dels terrenys.

Un cas paradigmàtic i excepcional és el de l’Hospital Transfronterer de Puigcerdà, un ambiciós projecte que, en un principi, s’havia d’iniciar el 2006 i finalitzar el 2008, però que, a causa de la complexitat de les negociacions amb l’Estat francès i de problemes amb la disponibilitat dels terrenys, entre d’altres, començarà amb tres anys de retard.

Com a contrapartida, finalment, s’ha aconseguit que el projecte del que serà el primer hospital transfronterer de la UE (donarà servei a ciutadans de les dues bandes de la frontera) sigui finançat en un 60% amb fons comunitaris.

Amb retard
El futur Hospital del Baix Llobregat, que s’està construint a Sant Joan Despí, molt a prop de TV3, és un altre dels equipaments que van amb retard, en aquest cas perquè ha calgut “redimensionar el projecte”, a causa de l’augment de població que ha experimentat la comarca. Finalment, l’hospital s’acabarà aquest any, amb més d’un any de retard. Això sí, amb el doble de capacitat del que s’havia previst inicialment.

Tot i els endarreriments, Salut preveu tancar el 2009 amb el 53,5% de les obres incloses al pla d’inversions 2004-2012 acabades, és a dir, 491 de les 917 actuacions. No obstant això, s’hauran invertit 1.255,3 milions entre el 2004 i el 2009, una quantitat que només representa el 27,5% dels 4.560 milions previstos per finançar les actuacions que s’haurien de dur a terme durant el període del pla.

“S’ha invertit molt més en equipaments sanitaris en els últims sis anys del que es va invertir en els vuit anys anteriors, entre el 1996 i el 2003”, insisteix David Elvira. I afegeix que l’increment de les partides destinades a aquest tipus d’inversió ha estat del 64% des del 2003.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.