Societat

La campanya 'Encomana el català' vol que els catalanoparlants no es passin al castellà a la primera de canvi

Política lingüística

La Generalitat ha presentat aquest dilluns la seva nova campanya per a la normalització lingüística del català, Encomana el català, que centra el seu objectiu a canviar els hàbits d'aquells catalanoparlants que canvien d'idioma per comunicar-se en societat.

El vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha informat en roda de premsa que freqüentment els catalanoparlants canvien de llengua quan es dirigeixen a gent que no els respon en català i que cal corregir aquesta "discriminació".

Segons una enquesta d'usos lingüístics a Catalunya realitzada el 2003, el 70,6% de les persones que inicien una conversa en català canvien al castellà després que el seu interlocutor els hagi respost en castellà.

Carod-Rovira ha explicat que mantenint converses en què un dels dos idiomes utilitzats sigui el català s'ajudarà els immigrants a integrar-se a la societat catalana i es fomentarà l'ús del català perquè no es converteixi en una llengua "només parlada pels que la saben parlar", cosa que la convertiria, a la llarga, en "llengua morta".

El govern ha destinat 229.000 euros a la campanya, que serà difosa per diferents mitjans de comunicació (televisions, ràdios i publicacions) des d'aquesta nit fins al dia 15 de març i, segons el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, s'allargarà tota la legislatura amb diferents activitats.

L'objectiu de la campanya és sensibilitzar els catalanoparlants sobre l'ús públic del català i perquè no donin per fet que no els entendran, ja que el 90% de la població que viu a Catalunya entén el català, segons Joan.

Carod-Rovira ha afegit que "les llengües s'aprenen per immersió social", amb el contacte informal en la vida quotidiana, i que el "to amable, festiu i positiu" de la campanya ajudarà a superar "la predisposició psicològica negativa" d'aquesta correcció lingüística.

En el procés d'ideació de la campanya van intervenir una vintena d'organitzacions empresarials i sindicals, associacions d'immigrants, entitats a favor del català, mitjans de comunicació i institucions acadèmiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.