Societat

Creen cèl·lules mare sanes refent cèl·lules amb anèmia

Dos equips catalans lideren un tractament aplicable a les malalties genètiques. Izpisúa afirma que la nova tècnica serà una “revolució”

Un equip internacional liderat per investigadors de dos centres de recerca catalans ha aconseguit generar, per primera vegada al món, cèl·lules sanguínies corregides genèticament, a partir de cèl·lules de la pell de pacients afectats per una malaltia genètica: l’anèmia de Fanconi. El procés es basa en tècniques de teràpia gènica i reprogramació cel·lular, per les quals es poden generar cèl·lules similars a les embrionàries, denominades cèl·lules pluripotents induïdes (iPS).

La recerca, que es publica aquesta setmana a la revista Nature, demostra que davant d’una malaltia genètica com l’anèmia de Fanconi és possible corregir el defecte genètic en cèl·lules de la pell del pacient i, després, convertir-les en cèl·lules similars a les cèl·lules embrionàries que, posteriorment, es poden diferenciar cap a cèl·lules sanguínies.

La investigació ha estat encapçalada per Juan Carlos Izpisúa i Ángel Raya, del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona; Jordi Surrallés, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER); i Juan Antonio Bueren, del CIEMAT i el CIBERER.

La generació de cèl·lules sanguínies obtingudes en aquesta recerca s’ha realitzat in vitro, en plaques de cultiu, fet que situa la recerca realitzada en l’àmbit preclínic. Actualment, encara es desconeix si podrien ser capaces de generar cèl·lules sanguínies després d’un trasplantament.

No obstant això, els investigadors confien que la tècnica utilitzada permetrà generar teixits sans a partir de la pròpia pell d’afectats de malalties genètiques. Aquest avenç resulta especialment important en malalties com l’anèmia de Fanconi, un defecte genètic que es manifesta de forma gradual durant la infància amb una disminució dels glòbuls vermells, els glòbuls blancs i les plaquetes. Les persones afectades per aquest tipus d’anèmia presenten símptomes com hiperpigmentació cutània, retard del creixement, microcefàlia i una alta incidència de tumors i leucèmia. Els autors de la investigació indiquen que aquesta nova estratègia terapèutica pot ser aplicable a moltes altres malalties d’origen genètic.

Juan Carlos Izpisúa considera que “la tècnica de la reprogramació induïda de les cèl·lules suposa una autèntica revolució en molts àmbits de la medicina”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.