Societat

L'ultimàtum d'Al-Qaida al ciutadà francès segrestat podria condicionar l'alliberament dels tres cooperants catalans

El pròxim dia 20 venç el termini donat pels terroristes per deixar anar quatre presos retinguts a Mali

El pròxim dia 20 venç el termini donat per Al-Qaida per a l'alliberament de quatre presos salafistes retinguts a Mali a canvi de la vida del ciutadà francè Pierre Camatte, retingut al nord d'aquest país juntament amb els tres cooperants catalans segrestats a Mauritània. De la resolució d'aquest cas en podria dependre la data de l'alliberament dels tres catalans, que aquesta setmana s'intuïa propera i que ara tot apunta que s'allargarà.

El govern espanyol afirma que "les negociacions van pel bon camí", però es nega a confirmar o desmentir cap tipus d'informació per "prudència", "seguretat" i "respecte a les famílies". El que sí asseguren és que la posada en llibertat dels tres catalans no serà "imminent".

Mentre això succeeix, la gestió de la informació sobre el segrest dels tres cooperants catalans es fa molt difícil a Bamako, la capital de Mali. Periodistes de diferents mitjans de comunicació catalans i espanyols hi han muntat la seva base d'operacions esperant l'alliberament dels tres membres de la Caravana Solidària retinguts al nord del país per Al-Qaida del Magrib Islàmic.

Una presència mediàtica que s'ha intensificat arran de les notícies d'un possible pagament del rescat, i el coneixement de l'existència d'un segon vídeo dels tres catalans. A més, hi ha el mutisme del govern espanyol. Una diplomàtica del ministeri d'Afers Estrangers desplaçada a Mali per acompanyar els informadors espanyols ha reiterat que "s'informarà a qui s'hagi d'informar, en el moment oportú", referint-se a les famílies, i que no entraran a valorar, com han fet fins ara, les informacions que van apareixent.

Condicionaments
Així doncs, el que passi el pròxim dissabte amb la finalització de l'ultimàtum al ciutadà francès Pierre Camatte, segrestat per Al-Qaida el passat 25 de setembre a Menaka, al nord de Mali, pot condicionar en una o altra direcció la posada en llibertat de Roque Pascual, Alícia Gámez i Albert Vilalta, els tres cooperants catalans segrestats. El grup terrorista ha exigit per a la seva posada en llibertat l'alliberament de quatre presos salafistes retinguts a la presó de Kati, un d'ells un algerià amb un llarg historial terrorista. Els extremistes islamistes també han posat condicions semblants per a la posada en llibertat del cinquè segrestat, l'italià Sergio Ciccala, al qual han amenaçat d'executar el pròxim primer de març si no queden en llibertat alguns presos islamistes radicals de la presó de Nouakchott, a Mauritània, amb els quals el govern d'aquest país manté contacte des del passat 18 de gener.

La família Gaddafi, clau en la negociació
A la tasca negociadora del govern espanyol s'hi podria sumar aviat la figura del líder libi, Muammar al-Gaddafi, convidat a la reunió que la Lliga de Tribus del Sàhara celebrarà d'aquí a 15 dies a Gao, al nord de Mali. Una reunió en què s'espera que es tracti el segrest dels tres cooperants catalans i on la Fundació Gaddafi, amb experiència en la resolució d'altres segrestos, i presidida pel fill del líder libi, podria jugar un paper important en les negociacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.