Societat

Aval judicial a les agències que venen vols per Internet

Tribunals

El jutjat mercantil número 2 de Barcelona ha emès una sentència en què desestima la pretensió de la companyia d'aviació Ryanair de prohibir a Atrápalo, portal de viatges que opera per internet, la venda de passatges dels seus vols.

La resolució és un clar aval al funcionament de les agències de viatges virtuals, i en aquest sentit el jutge afirma que Ryanair no pot establir límits a l'ús de la informació que hi ha internet més enllà d'aquelles limitacions que estableixen les lleis.

La pretensió de Ryanair de prohibir la intermediació dels portals d'internet en la venda del seus passatges va saltar l'estiu passat en una polèmica promoguda per la mateixa companyia.

Els propietaris de Ryanair van anunciar que anul·larien passatges ja venuts, cosa que va atemorir centenars de ciutadans que ja tenien bitllet per anar-se'n de vacances. A la fi Ryanair no va cancel·lar cap dels passatges ja venuts, però va aconseguir durant dies una destacada notorietat mediàtica.

En la sentència s'assegura que si Ryanair "ha optat per aprofitar-se dels avantatges d'internet" per comercialitzar els seus productes, n'ha de "suportar també els inconvenients, com pot ser una certa pèrdua de control sobre els canals de comercialització".

En la seva demanda, la companyia aèria argumentava que comprant un passatge seu a través del portal d'Atrápalo es perjudicava l'usuari, perquè n'ha de pagar un preu més elevat, i també la companyia, perquè, segons va assegurar el seu advocat, "en encarir-se el producte final els clients marxen a una altra companyia més econòmica".

Cap perjudici
En la sentència del jutjat mercantil s'han rebutjat un rere l'altre tots els arguments de la companyia d'aviació. D'aquesta manera, la intervenció d'Atrápalo en la venda dels bitllets no perjudica Ryanair, no alenteix el funcionament de la seva pàgina web ni encareix el producte final.

En aquest sentit, el jutge adverteix que "si hi ha un sobrecost en el preu final del producte és el d'una comissió lliurement acceptada" per l'usuari. A més, s'estima que no hi ha un perjudici per a Ryanair perquè Atrápalo "no especifica la companyia de baix cost que finalment operarà el vol contractat". Si s'amaga el nom de la companyia que es contracta "no es pot parlar d'aprofitament", conclou el jutge.

No només no hi ha cap perjudici per a la companyia aèria, sinó que la resolució del jutjat mercantil deixa clar que l'actuació del portal de viatges "beneficia" l'activitat de Ryanair, perquè li aporta més clients dels que obtindria només a través de la seva pàgina web.

La sentència va ser celebrada ahir pel director general d'Atrápalo, Ignacio Giral, que va assegurar que "el gran beneficiat de la resolució és el consumidor, al qual no se li limita el dret legítim a accedir al màxim d'informació". Per la seva part, els representants de Ryanair van anunciar que presentaran recurs a la sentència dictada pel jutjat barceloní.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.