Societat

Concedeixen la pensió de viudetat a la parella d'un dels bombers morts a Horta

Interior afirma que ha fet "gestions d'alt nivell" per aconseguir-ho i treballa en els altres dos casos

La parella de fet d'un dels cinc bombers morts en l'incendi d'Horta de Sant Joan ha aconseguit la pensió de viudetat. Ha tingut problemes perquè l'hi concedissin perquè no podia acreditar que havien estat cinc anys convivint. Complien el requisit, però no oficialment perquè no es van empadronar des de bon principi al poble on vivien.

Tot i així –gràcies a les gestions "d'alt nivell" del conseller d'Interior, Joan Saura–, la vídua ha aconseguit la prestació, segons fonts del departament. La concessió és competència de l'Estat, però en aquest cas l'ha gestionada la Generalitat. Dues dones més dels bombers morts en l'incendi tenen el mateix problema i encara estan pendents d'una resolució.

El primer cas resolt és de la parella de Jordi Moré, de 41 anys i mort en l'incendi del passat 21 de juliol a Horta de Sant Joan. A Susanna Puscas, igual que a dues dones més dels bombers que van morir en el mateix incendi, se li negava aquesta prestació.

Per poder fer el tràmit, segons fonts del sindicat UGT, l'alcalde de la Pobla de Segur (Pallars Jussà), Lluís Bellera, d'on és Puscas, hauria fet un certificat que acredita que Susanna Puscas i Jordi Moré convivien des de feia cinc anys.

Inicialment només podia demostrar que vivien junts des de feia quatre anys, perquè no es van empadronar fins l'any 2005, segons va explicar la mateixa afectada a l'AVUI. Els alcaldes de les poblacions on viuen les altres dones haurien fet el mateix tipus de certificat, segons fonts del sindicat.

L'Institut Nacional de la Seguretat Social aplica la regulació estatal, que té com a requisit els cinc anys de convivència. No obstant això, la llei 10/1998 d'unions estables de parella de Catalunya accepta una convivència acreditada de dos anys, que es pot certificar amb qualsevol "prova admissible i suficient", que no necessàriament ha de ser el padró municipal.

Interior ha assegurat que s'està treballant per resoldre la situació de les altres dones dels bombers morts a l'incendi, amb qui també es va reunir el conseller Saura. Segons fonts sindicals es tracta d'un procés complex, perquè hi intervé també Asepeyo, la mútua contractada pel cos de Bombers de la Generalitat. Dues de les dones tenen fills al seu càrrec però no necessiten cap requisit per cobrar la pensió d'orfandat. En el cas de Puscas i Jordi Moré tenen dos bessons de quatre anys.

Els altres casos que falta resoldre són les dones dels bombers Jaume Arpa, de Tremp (Pallars Jussà) i de Ramon Espinet, de Mollerussa (Pla d'Urgell). Els altres bombers morts a l'incendi no han tingut aquest problema perquè un estava casat i la seva dona no ha hagut de fer aquesta gestió. L'altre no tenia parella estable.

Un altre bomber que formava part de la unitat dels GRAF, igual que els cinc bombers morts, és Josep Pallàs, de 36 anys i continua ingressat a l'UCI de la unitat de cremats de l'Hospital de la Vall d'Hebron amb cremades al 75% del cos. L'incendi d'Horta de Sant Joan va cremar prop de mil hectàrees de massa forestal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.