Societat

La crisi arriba a les universitats catalanes i congela la contractació de professors

Ensenyament

Les universitats públiques catalanes estan preparant pressupostos "de contenció" per a aquest curs i han concretat que la Generalitat els ha demanat una política de "contractació zero de professorat", segons han explicat responsables d'aquests centres.

A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), les despeses de funcionament estan congelades, ha explicat la vicerectora d'Economia, Inmaculada Vilardell, qui ha concretat que es preveu “un creixement zero a les plantilles", i ha detallat que no es consideren noves contractacions a la UAB, tot i que sí hi haurà moviments en el referent a jubilacions i mesures en fase d'execució que ja estaven pressupostades.

"Son les instruccions que tenim de la Generalitat i cal ser corresponsable amb allò que fan tots", ha assegurat.

En la mateixa línia a la Pompeu Fabra (UPF), el vicerector d'Economia i Promoció, Daniel Serra, ha dit que "s'ha de controlar la despesa". "No creixerem en contractacions", ha afirmat, tot i que ha admès que existeixen compromisos amb els sindicats.

Serra ha explicat que la UPF té una política d'"austeritat" i ha reconegut que el 2009 "serà un any dur", pel que gestionaran la situació mitjançant el "creixement sostingut" del pressupost. "Farem el pressupost més ajustat que puguem, el govern aposta per les universitats davant de la caiguda dels ingressos", ha aclamat. "Ells s'han compromès a mantenir el finançament dins de les restriccions, nosaltres hem d'intentar no generar dèficit", ha aclarit.

Un portaveu de la Politècnica de Catalunya (UPC) ha assegurat que "s'intenta contenir la despesa al màxim", tot i que la contenció de veritat es realitza a la despesa corrent, fet que suposa un "esforç" per a la universitat. "Als últims mesos més que mai s'ha decidit reduir la despesa global", ha apuntat. "Fem un gran esforç en eficiència energètica", ha assegurat el portaveu de la UPC.

Malgrat tot, ha explicat que "no s'escatima" en la contractació de professors. "Si es necessiten es contracten", ha afegit, i ha matisat que respecte al Personal de Serveis i Administració (PAS) "no es pot malgastar en contractar personal nou, la universitat s'ho mira molt".

La Universitat de Barcelona (UB), la més gran de Catalunya, ha declinat fer declaracions, ja que el rectorat d'aquesta universitat es disputarà la setmana vinent entre els candidats Josep Samitier i Dídac Ramírez. Tot i així, les promeses electorals dels aspirants se centren en el forat de 100 milions d'euros acumulats del dèficit que comporta la UB, a més de les jubilacions que afrontarà aquest any la universitat.
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.