Societat

El jutge deixa en llibertat l'agressor del ferrocarril

El jove pateix un trastorn mental greu

Sergi Xavier M. va tornar a dormir ahir al seu domicili de la Colònia Güell, al municipi de Santa Coloma de Cervelló, després d’estar-se tot el dia al jutjat de Sant Boi, on va tornar a declarar per l’agressió a la jove equatoriana. Tot i considerar que hi ha indicis d’un delicte contra la integritat moral, amb l’agreujant de xenofòbia, i que l’agressió va ser “brutal i menyspreable”, el jutge no va trobar motius per tancar el jove a la presó, tal com van demanar la fiscalia i l’acusació particular.

El jutge va decidir deixar el jove en llibertat i sense fiança, però li va imposar unes duríssimes mesures de control que, a efectes pràctics, suposen que no pot anar més lluny de Santa Coloma i Sant Boi, municipis veïns. A més, s’ha de presentar dues vegades al dia a la policia local del seu poble. Com a mesures de control, el jutge també va ordenar que Sergi Xavier no pugui acostar-se a més de mil metres de la víctima i li impedeix utilitzar el servei dels Ferrocarrils de la Generalitat.

Les acusacions van demanar l’ingrés a presó del jove argumentant que hi ha risc de fuga i perill que repeteixi l’agressió. El jutge Eduardo Gómez entén que amb les mesures que ha dictat s’avorten aquestes dues possibilitats. A més, la pena màxima que se li podria imposar pel delicte de què se l’acusa, amb l’agreujant de xenofòbia, és de només dos anys de presó.

Cap lesió en la noia
El jutge va prendre aquesta decisió ahir a última hora després que al matí escoltés una altra vegada la declaració de la víctima, l’agressor i un testimoni dels fets. El jutge considera que l’acte de “pessigar un pit” no es pot considerar un delicte d’abús sexual i subratlla que de les agressions físiques que va patir la noia no en va resultar cap lesió, tot i la brutalitat de les imatges. Tampoc es va aportar cap estudi que demostri lesions psicològiques en la noia, si bé el jutge reconeix que pateix un “estat d’abatiment”.

Per salvaguardar la menor, el jutge li va donar ahir la consideració de testimoni protegit, per la qual cosa no transcendirà cap dada seva en la causa que ara s’obrirà. En la resolució judicial el jutge subratlla que la noia ha tornat a sortir amb les seves amigues i que de mica a mica recupera la normalitat.

Mentre s’esperava la resolució judicial, ahir va transcendir que Sergi Xavier M.M. pateix un trastorn mental de caràcter greu i que ha rebut atenció psiquiàtrica durant gairebé deu anys. Així ho va explicar a l’agència Efe el psiquiatra Alfons Icart, que formava part de l’equip mèdic que el va atendre durant aquests anys.

Contra el racisme
Unes 500 persones es van concentrar ahir a la tarda a la plaça de Sant Jaume, a Barcelona, per donar suport a la menor agredida als Ferrocarrils de la Generalitat a principis de mes i per anar una mica més enllà i denunciar qualsevol actitud xenòfoba. Tot i la pluja, els manifestants, entre els quals hi havia molts representants dels col·lectius d’immigrants llatinoamericans, van llançar proclames contra el racisme amb frases com “tots som iguals” i “tots som catalans” i van reclamar que l’agressió a la noia no quedi sense càstig.

La convocatòria va sorgir de SOS Racisme, l’Associació d’Equatorians de Catalunya i la Federació d’Associacions d’Equatorians, i en només dos dies han aconseguit el suport de més de vuitanta entitats, tots els partits polítics i diversos ajuntaments, entre els quals hi ha el de Barcelona i el de Santa Coloma de Cervelló, on viu l’agressor. La portaveu de SOS, Isabel Martínez, va explicar que també hi ha més de 150 persones que l’han firmat a títol individual.

El manifest, a més de mostrar la solidaritat amb la víctima i la seva família, subratlla la necessitat que “la lluita contra el racisme sigui permanent i no només quan hi hagi una brutal acció violenta que causa gran indignació”. Els firmants reclamen accions solidàries per lluitar contra el racisme en la vida quotidiana i per això demanen als ciutadans que denunciïn qualsevol discriminació que pateixin o de què siguin testimonis i que els polítics es comprometin a prendre mesures per afrontar el problema.

A la concentració, que va acabar amb un fort aplaudiment, hi van assistir el secretari d’Immigració, Oriol Amorós (ERC), i diputats dels partits majoritaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.