Societat

Es desferma la protesta

L’Empordà acull les primeres cassolades i assemblees crispades. 60.000 persones segueixen sense llum i la majoria hauran d’esperar encara uns dies més. Demanen als amos de segones residències que no s’hi acostin

La protesta va esclatar el cinquè dia. Les 60.000 persones que encara continuen sense llum, i algunes sense aigua, d’una quarantena de municipis de les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, el Gironès i la Selva a causa de la nevada van començar ahir a canviar la indignació per la mobilització. Un grup de ciutadans van organitzar de manera espontània una cassolada davant de l’Ajuntament de Platja d’Aro ahir cap a les onze del matí, seguint els passos de la que es va fer dimecres a Calonge.

“L’administració més pròxima que tenen els ciutadans per queixar-se és l’ajuntament, tinguem o no competències. La gent vol una resposta clara i efectiva perquè està farta d’aquesta situació”, va admetre amb resignació l’alcalde de Calonge, Jordi Soler. I és que a les diverses assemblees d’afectats amb els alcaldes d’ahir es van viure moments de gran crispació.

La “soledat” dels alcaldes
Sis alcaldes de la zona afectada, els de la Bisbal d’Empordà, Palafrugell, Palamós, Llagostera, Sant Feliu de Guíxols i Lloret de Mar, van fer públic un manifest en què denunciaven la “soledat” que havien viscut “durant les fases més crítiques de la crisi”. Els alcaldes van afegir que calia introduir “canvis, recursos i disculpes” per evitar que els ajuntaments esdevinguin “víctimes” novament.

Per la seva banda, els ciutadans, que ja han passat la cinquena nit a les fosques, també estan impulsant plataformes per demanar danys i perjudicis a Endesa. És el cas d’un grup de veïns de Platja d’Aro que tenen previst crear una plana a través de la xarxa social Facebook: Afectats per l’apagada de llum del 8 de març. “Volem que hi tinguin cabuda tots els que s’han quedat sense subministrament elèctric: des de la comarca del Maresme fins a totes les gironines”, explica una de les impulsores, Montse Frias. L’objectiu final és presentar una denúncia contra la companyia elèctrica. “No volem que hi intervinguin les administracions perquè actualment ens sentim que ens han desemparat”, va afegir.

Qui ja ha anunciat l’obertura d’un expedient informatiu, tant a Endesa com a Red Eléctrica de España a través de la Comissió Nacional de l’Energia, per aclarir com és que cinc dies després de la nevada milers de persones continuen sense llum, és el ministeri d’Indústria. Un expedient que servirà de ben poca cosa, perquè les competències sancionadores les té la Generalitat. De moment, el govern català només ha obert expedients informatius. “L’executiu és solidari amb els ciutadans que pateixen les conseqüències de l’apagada i confiem que amb les mesures que hem posat en marxa es pugui resoldre la situació”, va dir María Teresa Fernández de la Vega.

El conseller d’Interior, Joan Saura, va avançar ahir que s’obriran ajudes econòmiques per als afectats, que es concretaran en la reunió de l’executiu català dimarts que ve. Saura, que es va reunir amb els alcaldes de Platja d’Aro, Calonge, Santa Cristina d’Aro i Sant Feliu de Guíxols, va fer una crida perquè la gent que tingui segona residència a la Costa Brava no es desplaci aquest cap de setmana a la zona. “No hi ha cap garantia, segons Endesa, que estigui recuperat tot el subministrament; per tant, demanem que la gent no hi vagi”, va insistir el conseller. Una petició que també es va fer des de Protecció Civil.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Salut

Protesta davant Salut i l’ICS conta les retallades a hospitals i CAPs a l’estiu

barcelona
Societat

Crida a la prudència per un cap de setmana llarg de revetlla i Gran Premi de F1

Barcelona

L’Ajuntament vol aprovar al ple del vespre el projecte de la piscina coberta

olot

Seu de l’acte central del Dia Internacional de l’Alliberament LGTBI

breda
urbanisme

Barcelona destina 10,5 milions a millorar l’accessibilitat a les voreres

Barcelona
Societat

Nou aparcament de més de 300 places a l’estació de Martorell Central

Martorell

250 investigadors es reuniran al 10è congrés Living Knowledge de la UdG

girona

Nova teràpia al Trueta per al tractament de la insuficiència cardíaca

girona

Un treball fotogràfic qüestiona la frontera entre Osona i Garrotxa

olot