Societat

Duel a tres bandes a Tarragona

Concurs casteller

A tot o res! Vilafranca és favorita, però aquesta vegada el 12è concurs de Tarragona es presenta bastant obert, ja que tant la Colla Vella, la principal aspirant a destronar els verds, com la Colla Joves, que assumeix el paper de gran tapada, també tenen opcions. El ceptre del món casteller està en joc i els rols estan repartits. Una plaça de toros de Tarragona en obres –els operaris porten més d’una setmana treballant dia i nit per condicionar-la– s’omplirà demà amb més de 13.000 persones, entre aficionats i castellers de les 18 colles participants, que acudiran a la cita disposades a aixecar els millors castells del seu repertori. L’espectacle començarà a les deu del matí i, com sempre passa, serà llarg, dur, espectacular i excitant. La cosa està així: perquè hi hagi combat, perquè hi hagi concurs, serà clau que les colles punteres, especialment les de Valls, no fallin en el seu castell franquícia, el 5 de 9 amb folre.

“Nosaltres ho tenim clar, volem guanyar el nostre quart concurs consecutiu, estem a punt i, com sempre, anirem a totes”. David Miret s’estrena al capdavant dels Castellers de Vilafranca en un concurs, la seva és la colla a batre i es presenta a Tarragona amb la confiança d’haver descarregat ja el 4 de 9 amb l’agulla, el seu castell talismà de les grans ocasions. “Sortirem de quatre amb l’agulla i després ja veurem què fem o què ens obliguen a fer”, raonava Miret després d’un dels últims assaigs dels verds.

En aquestes circumstàncies, Vilafranca ha treballat molt intensament “les estructures netes de la torre –de 8 o de 9 sense manilles– i del quatre, sobre les quals tenim molta confiança”, deia el seu cap. Els Castellers de Vilafranca parlaran primer, després ho farà la Colla Joves i, finalment, tancarà les rondes la Colla Vella. L’estratègia, tenir nervis d’acer i no perdre l’oremus serà, una vegada més, absolutament decisiu. En aquest sentit, la Colla Vella es podria decantar per una sortida a l’atac amb el 5 de 9, el seu castell insígnia, amb el qual mantindria Vilafranca a ratlla, o optar per començar amb el pilar de 8, una construcció amb força garanties de ser completada.

El segon cap de colla de la Vella i portaveu oficiós dels rosats, Manel Urbano, feia una lectura realista de la jornada de demà: “Som conscients que es tracta d’una prova molt complicada, però que la colla afrontarà amb moral i sabent que les opcions que tenim són reals però que passen per no fallar i per estar al cent per cent de les nostres possibilitats”. Llevat de sorpreses, la bateria guanyadora de la Vella es completaria també amb l’estructura neta del dos i amb el 3 de 9 amb el pilar. De totes maneres, a l’hora de parlar de favorits, Urbano arrufava el nas i volia deixar clar: “Mai, però és que mai, ens oblidem de la Colla Joves quan es tracta d’enumerar els nostres principals contrincants”.

I és que el magnífic 5 de 9 que per primera vegada en el seu historial van descarregar a Vilafranca per Sant Fèlix, a més de reforçar l’orgull de la Colla Joves, ha fet que la seva candidatura s’hagi revalorat. Pere Rico, que aquesta temporada compleix el seu tercer any en el càrrec de cap de colla, és mostrava, però, molt caut: “En un concurs s’ha d’anar castell a castell, és veritat que estem molt il·lusionats però hem de tocar molt de peus a terra”.

La Joves obrirà amb el 3 de 9, tot seguit traurà el seu Sant Crist en forma de 5 de 9 i, després, si es descarrega la supercatedral, llançarà un atac fora mida amb els castells nets del 2 de 8 o, si convé, el 2 de 9 sense manilles i el 4 de 9. Els asos vénen marcats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.