Societat

A punt l'arena dels castells

Tarragona

La plaça de toros de Tarragona acollirà aquest diumenge l'edició 22 del concurs biennal de castells, encara que les obres de rehabilitació de l'edifici, que inclouen la col·locació d'una cúpula retràctil de 40 metres de diàmetre, es reprendran en acabar la cita i no conclouran fins al 2010. Divuit colles, no menys de tres mil castellers a l'arena i un màxim de 7.000 espectadors (l'aforament autoritzat a les grades) ompliran la reformada plaça de toros, tota una prova de foc per a les millores de seguretat que s'han fet a les instal·lacions.

El cos taurí de Tarragona, que fa 125 anys, era un equipament degradat, infrautilitzat i totalment obsolet respecte a les normatives de seguretat. La Diputació de Tarragona, que n'és la propietària, hi va iniciar l'any 2006 una reforma integral, que fins ara ja ha costat vint milions d'euros (amb un desviament de 3,5 milions sobre el pressupost previst), i quan acabin hauran costat set milions més.

Segons va explicar el president de la Diputació, Josep Poblet, la primera fase preveu la rehabilitació de l'estructura interna i externa de l'edifici, la millora de l'aïllament acústic, la instal·lació d'una cúpula amb un ull de bou retràctil i l'adaptació a la normativa de seguretat. Així, han augmentat de 3 a 10 el nombre de sortides des de l'arena cap al corredor perimetral, hi ha més escales interiors i s'han millorat els accessos. La seguretat i l'adaptació a l'ordenança de la cita de masses de diumenge corresponen a l'Ajuntament.

Una de les obres més espectaculars és la nova cúpula. Fins ara s'ha instal·lat la cobertura metàl·lica fixa, que queda suspesa sobre els antics murs de la plaça amb 24 pilars de formigó armat. Un cop acabi el concurs de castells començarà la instal·lació de la coberta mòbil. Dos casquets lliscaran i s'uniran per formar una cúpula de 40 metres de diàmetre, amb un ull de bou vidriat central de 10 metres. Aquesta cúpula, que Poblet va comparar en dimensions a la tan coneguda de Sant Pere del Vaticà, permetrà cobrir la plaça segons la necessitat. Fins al 2010, any que acabaran les obres, es preveu rehabilitar la planta baixa de la plaça, pavimentar l'exterior i construir un edifici annex de serveis.

La plaça renovada serà escenari d'espectacles musicals, teatre, corrides de toros i competicions esportives, a més del concurs de castells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.