Societat

El RACC denuncia la falta de seguretat al transport escolar

Considera que és necessària una regulació específica per crear sistemes de retenció adaptats per a nens

Hi ha pocs autocars amb cinturó. Però és que en el cas dels nens, el cinturó tampoc és garantia de seguretat absoluta. Amb aquest panorama no és estrany que ahir el RACC denunciés la manca de seguretat dels autocars que realitzen el transport escolar.

El primer problema que diagnostica l’estudi que ha fet el RACC –en col·laboració amb l’empresa de cadiretes infantils Jané– és l’antiguitat del parc d’autocars de l’Estat i el baix nivell de renovació de les flotes de les companyies. Comptant que només els autobusos construïts després del 2006 tenen cinturó, el RACC calcula que no portaran sistema de retenció la totalitat dels vehicles fins al 2020.

Solucions difícils
Però si per als adults el cinturó és gairebé garantia de no patir lesions greus en un impacte, per a un nen aquest principi és més que discutible. L’estudi conclou que per a nens de 0 a 3 anys el cinturó pot provocar lesions greus al coll o a la zona abdominal. I per a nens de 3 a 11 anys també caldria trobar un sistema millor que l’actual. Les solucions, però, no són senzilles. El vicepresident de Jané, Joan Forrellad, va denunciar la falta d’una legislació bàsica per poder investigar. De fet, ell considera que els sistemes de retenció infantil que s’utilitzen als turismes són de difícil aplicació als autocars. Més aviat caldria trobar una solució construint una seient polivalent que es pogués adaptar a les diferents alçades de les persones.

L’altre gran problema de cara a generalitzar mesures per millorar la seguretat als autocars és la gran desinformació que hi ha al voltant del sector. Cap organisme públic disposa d’una base de dades sobre les característiques dels autocars que circulen per les carreteres catalanes. “El problema –diagnosticava un especialista del RACC– és que les competències són compartides i no hi ha un responsable clar ni aquí ni a Madrid”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.