Societat

Detenen a Sitges una parella acusada de fer una gran estafa hipotecària a Califòrnia

Successos

Els Mossos d'Esquadra han detingut una parella de nord-americans acusada de ser responsable d'un frau hipotecari multimilionari a Califòrnia. La detenció de Garret G. G. i Nicole D. M., buscats per l'FBI, es va dur a terme el 16 d'octubre, a la plaça d'Eduard Maristany de Sitges. L'home seria el cervell de la trama de l'estafa, desenvolupada entre el 2006 i el 2007. El detingut s'encarregava de falsificar dades de persones per convertir-les en compradors fraudulents de cases a la zona de Chico, al mateix estat. La seva dona també està acusada d'haver participat en el frau. Als Estats Units, mentir en la sol·licitud d'una hipoteca està castigat amb una pena de 30 anys de presó.

En el moment de la detenció, la parella viatjava amb la seva filla de deu mesos. Així mateix, l'home, de 27 anys, duia a sobre dos mil euros i prop de quatre mil dòlars en efectiu, a banda de dues targetes de crèdit a nom d'altres persones.

Sobre els dos ciutadans nord-americans pesava una ordre internacional d'arrest emesa pel jutjat federal dels districte est de Califòrnia.

La detenció es va produir tres dies després que els Mossos d'Esquadra van posar en marxa un dispositiu de recerca.

L'operació va començar després que l'Interpol i l'FBI els informessin de la sospita que els dos fugitius es trobaven a Catalunya.

La investigació duta a terme per la fiscalia de Sacramento (Califòrnia) i el FBI va concloure que l'home detingut s'encarregava de contactar amb persones a les quals convertia en compradors fraudulents de cases de la zona de Chico. Per aconseguir enganyar els bancs, falsificava els historials laborals d'aquestes persones. Proporcionava números de telèfon falsos, en què les entitats financeres podien confirmar les dades d'aquests historials. Així mateix, feia tot allò que fos necessari per acreditar la solvència d'aquestes persones, que en realitat no ho eren.

La trama també comptava amb la connivència dels constructors i promotors, que inflaven els preus de les cases sense motiu. D'aquesta manera, una vegada concedida la hipoteca, els constructors es quedaven amb la meitat de la diferència entre el preu real i l'inflat. La resta l'entregaven al detingut, que en cedia una petita part al comprador.

Segons han informat els Mossos d'Esquadra, els bancs no aconseguien mai que s'abonés cap de les quotes de la hipoteca. Per tant, els habitatges s'embargaven. No obstant això, les entitats financeres no recuperaven mai el 100% del capital perquè, en realitat, tenien un preu de mercat molt més baix del fixat en la compravenda fraudulenta.

La investigació ha descobert un mínim de 60 transaccions d'aquest tipus. Fins i tot, el FBI té indicis que algunes de les empreses constructores més importants de la zona reservaven d'entrada part de les seves promocions perquè el detingut pogués tramitar aquest tipus d'operacions. Als Estats Units, fer declaracions falses en la sol·licitud d'una hipoteca, o ajudar algú a fer-ho es considera una estafa i està castigat amb una pena de 30 anys de presó.

Nicole D. M., de 28 anys, hauria participat de manera activa en l'estafa ideada per la seva parella. Per aquest motiu, també està acusada d'estafa. Concretament, hauria actuat en diverses ocasions com a compradora aparentment solvent en la concessió de crèdits hipotecaris per valor de centenars de milers de dòlars.

El jutjat d'instrucció número quatre de Vilanova i la Geltrú en funcions de guàrdia es va fer càrrec dels detinguts. Posteriorment, va tramitar el traspàs de les diligències a l'Audiència Nacional, l'autoritat competent en matèria d'extradició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.