Societat

La contra

Planeta Casteller a Valls

El popular restaurant König ha estat transformat en un petit museu amb fotografies i àmplia documentació que es pot observar mentre es degusten les tapes, el cava i el cafè casteller

El König de Valls, el més popular dels bars i restaurants de la capital de l'Alt Camp, acaba de sacrificar la seva corona de rei alemany per posar-se al servei de les divinitats que habiten el Planeta Casteller acabat de descobrir. Aquesta metamorfosi, que no té preu, va començar a gestar-se el mes de novembre passat, quan la Unesco va declarar els castells patrimoni cultural immaterial de la humanitat. El restaurador i gerent del negoci, Joan Mira, i el fotògraf Pere Toda havien planificat a consciència allò que estaven disposats a fer per potenciar el fenomen casteller –ara tan de moda–, i que a la suposada ciutat bressol dels castells encara no s'havia notat gaire, si no fos perquè el dia de l'anunci de la Unesco, Valls, amb una celebració immediata, va passar la mà per la cara a la resta de ciutats també tan castelleres.

El König continua sent un restaurant, però la seva és una porta d'entrada a un petit museu casteller, molt íntim i on des de fora no es veu res i des de dintre es veu tot. Fotografies, postals, vinyetes, pintures, escultures, reproduccions d'arxius i documents extrets del material original que custodia el Centre de Documentació Castellera i, fins i tot, xapes que fa dos mesos els mateixos artífexs de Planeta Casteller van començar a buscar en col·leccions de mercat i pagant preu de subhasta. La història del fet casteller es completa amb els nous productes gastronòmics que s'acaben d'estrenar al Planeta Casteller del König. La Cooperativa de Nulles ha elaborat el cava Planeta Casteller, la beguda que es pot tastar mentre es fa una degustació de les tapes Colla Joves i Colla Vella: cremós de formatge, caramel balsàmic i un dau de salmó marinat, per a la colla rosada, i dau de bacallà, olivada i gel de pebrot vermell per a la Joves. Tot elaborat pel restaurador Àngel Solé, que, inspirant-se en la tendència culinària de la gastrotapa –tapes de mida reduïda–, ha dissenyat dues saboroses propostes que volen ser el primer pas cap a la presentació del plat casteller en què ja està treballant. Solé hi vol incorporar tota l'amalgama de colors que representen avui la relació de colles castelleres i per fer-ho tindrà en compte l'olor de l'entorn natural de cada territori i el paisatge. La nova creació gastronòmica ha de ser una alternativa a la tradicional calçotada. Mentrestant, les noves tapes que se serveixen al König i qualsevol dels àpats que ofereix als espectadors del Planeta Casteller poden arrodonir-se amb el cafè Pom de Dalt envasat per Cafès Líder, que presenta el producte en envasos cilíndrics i ultralleugers amb els quals es dibuixa geomètricament una figura castellera a les prestatgeries de l'establiment.

Els cartells, les imatges i les portades dels diaris reprodueixen en aquest petit museu l'evolució del fet casteller dins un context històric: des de l'època de la República, passant per l'absolutisme de Primo de Rivera, la dictadura de Franco i l'era democràtica.

En la seva primera nit com a Planeta Casteller, el popular bar i restaurant König va servir un miler de tapes i es van obrir desenes d'ampolles de cava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva