La contra
Fesols ben amanits amb oli
Santa Pau i Espolla s'omplen de visitants que volen degustar les catorze propostes gastronòmiques amb fesols, i comprar oli dels trulls del municipi altempordanès
Sense desmerèixer els guardonats de les edicions anteriors, el Fesol d'Or, el distintiu que l'associació de cultivadors de fesols de Santa Pau concedeix a algú que hagi contribuït a difondre aquest llegum mimat per la terra volcànica, que es va lliurar ahir va ser especialment encertat. Es va concedir a Josep Colom i Pagès, l'home més discret del món, segons el president de l'entitat, Lluís Sunyer. Com a prova d'això va demanar que el portessin fins a l'entarimat de la plaça porxada medieval on se celebrava la fira de Sant Antoni amb la tradicional Fesolada, perquè, en cas contrari, ell tot sol no hi aniria. En Josep és qui va idear la màquina d'arrencar fesols, un estri que ha estalviat moltes hores de feina als professionals del camp que conreen fesols i sobretot molts mals d'esquena. I l'home discret, visiblement emocionat, que només va poder donar les gràcies pel guardó, va haver d'escoltar dalt de l'escenari que era tot un referent pels fesolaires i, fins i tot, que era un geni que sempre sabia estar al lloc adequat en el moment oportú.
Ahir, es va celebrar la trentena edició d'aquest fira que va tornar a omplir la plaça de visitants que van voler tastar les creacions de dotze restaurants locals i dos de convidats, sempre amb els fesols de la terra com a protagonistes. Els tastets –quatre degustacions per cinc euros– van fer xalar els paladars de tothom. Només una mostra: fesols amb bacallà i alls tendres; volcanets dolços de fesols; fesols amb carn de perol i cansalada; fes-xups de fesols; fesols amb gambes, amb senglar, amb botifarra esparracada i bolets, amb sèpia, amb botifarra negre, amb cansalada ibèrica, amb carn picada i trompetes del mort, i fesols gratinats amb morro i confit d'ànec. Lluís Sunyer va explicar que la collita ha estat bona pel que fa a la quantitat (60 tones), i a la qualitat. Ahir es venien a vuit euros el quilo. La fira va ser apadrinada per Bruno Oro, del Polònia de TV3. L'alcaldessa, Esther Badosa, va destacar que la terra volcànica dóna caràcter a la història i al paisatge de Santa Pau, i també la singularitat dels fesols.
A Espolla, l'oli d'oliva (a cinc euros el litre) va ser el protagonista de la fira que ahir va fer omplir de gent els carrers del poble. Hi havia parades amb trullaires i artesans altempordanesos. Entre les activitats que es van fer destaca l'exposició de fotos que la mainada del poble va realitzar sobre el procés d'obtenció de l'oli; la mostra de tractors i eines antigues, i la mostra de pintura d'artistes locals.