el reportatge

Masies amb banda ampla

410 usuaris de masies i nuclis petits del Penedès opten per sistemes de ràdio per tenir internet a casa

Cobertura del 80%. Del total de 202 nuclis de població que hi ha al Penedès, el servei WIMAX és operatiu en 162 nuclis, un 80% del territori. L'únic municipi del Penedès on a hores d'ara no hi ha cap usuari del servei és Sant Pere de Riudebitlles.


El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, va desplaçar-se a principi d'any a l'Alt Penedès i el Garraf per anunciar una sèrie d'inversions milionàries per poder solucionar, abans que acabi el 2010, els problemes de cobertura de telefonia mòbil, accés d'ADSL i cobertura de televisió digital, la TDT, a tot el territori. Bosch va explicar que un cop s'hagin fet totes les actuacions, els 98 polígons industrials de la comarca i tots els nuclis de població de la comarca amb més de cinquanta habitants tindran accés a banda ampla d'internet de fins a 1 megabyte de velocitat mínima garantida. La mesura va ser molt ben rebuda pels alcaldes però no tant per aquells propietaris de masies aïllades i veïns de nuclis de menys de 50 habitants que hi ha repartits pel Penedès, que es veuen obligats a contractar serveis alternatius per poder accedir a internet o intentar fer trucades de telèfon perquè el fil no hi arriba. Aquest és el cas de 410 persones del Penedès, 300 de l'Alt Penedès i 110 del Garraf, que han hagut de recórrer a l'enginy i buscar alternatives perquè els seus fills no notin la fractura digital. Segons les dades facilitades per Iberbanda, l'operador de referència en serveis de comunicacions a l'àmbit rural, els 410 usuaris que hi ha al Penedès tenen contractat el servei d'internet i 255 d'ells, a més, tenen servei de telèfon inclòs a la tarifa.

Per aconseguir tenir tots aquests serveis els propietaris han contractat el servei LMDS-WIMAX que permet dotar aquestes cases d'internet a 1 megabyte i telèfon via ràdio. L'usuari instal·la a casa seva un petit descodificador que rep el senyal de radiofreqüència i aconsegueix convertir la casa en una zona wi-fi. El servei es comercialitza a un preu de 39 euros si es vol només internet i 45 euros si es vol internet i trucades alhora, un cost lleugerament superior al que ofereix el principal operador de telefonia fixa però inferior en capacitat, ja que només ofereix 1 megabyte per aquest preu.

L'empresa Iberbanda és des de l'any 2004 la responsable de desplegar la tecnologia a tot Catalunya, segons el conveni que va signar amb la Generalitat, i ja tenen més d'11.000 usuaris repartits per tot el territori. Pel que fa a les comarques de la demarcació de Barcelona, la comarca amb més usuaris és l'Anoia, seguida del Bages i dels dos Vallès, i darrere hi ha l'Alt Penedès.

El projecte de banda ampla rural pretén cobrir les necessitats d'aquelles zones on no hi ha cobertura en el moment actual. Els propietaris de les masies que utilitzen el servei aplaudeixen la iniciativa, però no es cansen de repetir que, malgrat tot, l'alternativa no soluciona les demandes que tenen actualment. De moment, però, és el que la tècnica pot oferir. Posar torres repetidores del senyal de ràdio és molt menys costós que haver de connectar totes les masies i nuclis de menys de 50 habitants a la línia telefònica amb serveis de banda ampla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
sequera

Les pluges revifen els cabals i aporten els primers 7 hm³ als pantans

barcelona
territori

Olost es planteja marxar del Lluçanès quan no fa ni un any que es va crear

olost

S’anul·la la Fira de l’1 de Maig per pluja

olot
CAMPRODON

Obren la convocatòria per accedir a 11 habitatges de lloguer social

CAMPRODON
Urbanisme

Adjudicades les obres per renaturalitzar espais i millorar l’enllumenat a la Pineda

Vila-seca
unió europea

Brussel·les investiga Meta per no combatre la desinformació

barcelona

Ane Movilla és la nova presidenta de Turisme Rural Girona

girona

Més de cinc milions per soterrar o desplaçar línies d’alta tensió a Reus, Begues i Rubí

Barcelona
educació

El govern ratifica l’acord per revertir les retallades del personal docent

barcelona