Societat

canet de mar

El futur dels Garrofers penja d'un fil si la Generalitat no paga

El centre assistencial per a disminuïts psíquics té pendent signar el conveni amb Benestar Social per obrir i atendre els primers trenta residents

La Fundació no pot assumir més costos i en reclama l'obertura

El president de la Fundació dels Garrofers i alcalde de Canet de Mar, Joaquim Mas (PSC), no s'amaga que la situació és crítica perquè des de fa mesos que el centre assistencial espera poder obrir les portes, pendent del conveni que s'ha de signar amb Benestar Social. “La fundació no té coixí econòmic per aguantar dos mesos més. Abans haurem de prendre mesures i tirar portes avall, perquè no podem esperar més temps”, explica Mas.

Els deutes que s'acumulen són per partida doble, ja que a part d'afrontar el crèdit hipotecari que s'està pagant per a la construcció de l'edifici hi ha un manteniment mínim i de personal en espera de poder obrir les portes. Les obres d'aquest centre assistencial, que va impulsar l'associació Terra i Cel, que formen moltes de les famílies que necessiten aquests serveis, va costar prop de 5 milions d'euros, 1,8 milions dels quals els va finançar la Generalitat. L'Ajuntament ha donat suport a tot el procés i va cedir els terrenys que ocupa l''edifici.

Reunió amb el conseller

Els membres de la Fundació estan pendents de poder reunir-se amb el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, per exposar-li la situació. L'equipament havia d'obrir-se a la tardor del 2010 però es va anar endarrerint, tot i que ja es va pactar un conveni de col·laboració amb l'anterior govern tripartit. En aquest conveni s'estableix l'aportació de dependència que paga la Generalitat pels residents que hi faran estada. “Tot i que reconeixen que l'obertura és prioritària, ens diuen que hi ha ordres de no signar cap document que vulgui dir despesa”, explica resignat l'alcalde de Canet. És per això que la fundació tem que la situació es pugui allargar i ja s'estan recollint signatures entre els familiars per si calgués presentar un escrit reclamant l'entrada en funcionament del centre.

LA XIFRA

5
són els milions d'euros de la inversió, que ha tingut un ajut de la Generalitat d'1,8 milions.

LA FRASE

La fundació no té coixí econòmic per aguantar dos mesos més. Abans haurem de prendre mesures
Joaquim Mas
alcalde de canet de mar

Famílies i cuidadors desesperats

L'entrada en funcionament del centre dels Garrofers té angoixats no només els seus responsables, sinó també les famílies que ja s'han entrevistat i estan en espera de poder ocupar alguna de les primeres places que s'oferiran. La previsió era començar amb només una trentena de residents i anar ampliant el servei fins a ocupar les setanta places. No només això sinó que, des de fa mesos, s'han fet cursos per als cuidadors que han de fer-se càrrec de les persones amb disminucions psíquiques i amb paràlisi cerebral. Tal com reconeix la responsable de l'associació Mar i Cel, Anna Segura,
el retard i la incertesa de saber quan obrirà el centre fa que alguns dels monitors s'hagin espavilat a buscar feina. La mateixa associació no deixa d'organitzar activitats per contribuir econòmicament al projecte, que ja disposa de moltes aportacions populars. “Sóc prudent i no vull pensar que s'hagin de prendre mesures dràstiques”, diu Segura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.