Societat

Alt Camp

Joc de democràcia

Alumnes de primària han simulat un procés electoral amb la creació de diversos partits polítics i n'han dipositat la documentació a l'arxiu

Escolars de primària de Valls i del Pla de Santa Maria (Alt Camp) han participat en un procés electoral fictici, però no tant. Ahir mateix van lliurar tota la documentació (actes, logotips dels partits polítics que han creat, balanç de la campanya i resultats de l'escrutini) a l'Arxiu Comarcal perquè en quedi constància per a la posteritat. I el Consell Comarcal de l'Alt Camp, artífex d'aquesta escola de democràcia, experiència pilot fins ara mai vista a Catalunya, va rebre els alumnes que hi han pres part –els de sisè de primària dels col·legis Lledó i Sant Ramon–, els quals van presentar el programa conjunt de govern.

Els infants han après el sentit de la democràcia com a sistema polític i de valors, i el sistema electoral i de partits, majories i minories, sessions formatives que han estat impartides per Carme Mansilla, presidenta del Consell Comarcal, i Maria Teresa Ferré, regidora de l'Ajuntament del Pla de Santa Maria. L'elaboració de tot el procés ha estat real; els escolars van detallar els principis ideològics bàsics i els objectius fundacionals dels partits que van crear i els van identificar amb un nom i un logotip: Partit de la Justícia, Llibertat Ambiental, Partit Independent Vallenc, Catalunya Independent Unida, Tot per Catalunya, Independents amb Seny o Amics de l'Entorn han estat les forces polítiques que s'han presentat a les eleccions. I els vots dels electors van decidir que siguin governs d'entesa els escollits per governar els dos municipis on viuen aquests escolars. “Les urnes han parlat i han permès fer un govern d'entesa. Esperem que l'experiència serveixi per a altres escoles”, explicava en el seu discurs un dels estudiants.

Sorprèn la intensitat i el rigor amb què els escolars han treballat tot el procés i també la perspectiva amb la qual han redactat els programes electorals.

Al Pla de Santa Maria, on es van alçar amb la victòria Tot per Catalunya i Independents amb Seny, els quatre regidors reclamaven per al municipi coses tan diverses com col·locar plaques informatives als monuments del poble, crear un museu per poder divulgar la història del municipi, construir una piscina i una estació d'autobusos, habilitar una esplanada per posar-hi atraccions el cap de setmana i crear un centre comercial; un punt, aquest últim, que “ha estat clau per aconseguir la victòria”, declaraven la Judit i l'Ànnia, regidores fictícies. Mateu Montserrat, alcalde del Pla de Santa Maria, que ahir va assistir a la presentació conjunta del programa de govern, els va dir: “Totes les propostes són molt ambicioses, però heu pensat quin cost tindria el manteniment i si us en podríeu fer càrrec?” Els representants de les dues formacions polítiques van respondre a l'uníson que “sí, i tant que sí”, molt convençuts, tant com alguns dels estudiants que ahir confessaven als reporters que ja tenen clar que volen estudiar ciències polítiques, mentre uns altres deien de molt a prop: “No sabem què cobren els polítics, però segur que molt i molt, perquè, si no fos així, no s'hi presentarien”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA