Reportatge

En ruta pel Rosselló

Mar i muntanya, caves vinícoles i priorats romànics, senderisme i submarinisme, tot hi cap a la Catalunya del Nord

Falta una setmana per a la màgica nit de Sant Joan i, com cada any, el cim del Canigó, la muntanya sagrada del Rosselló, es converteix en punt de pelegrinatge per a molts catalans del sud i del nord que volen participar en la que, sens dubte, és una de les festes tradicionals més arrelades al conjunt del territori. Colles d'excursionistes i entitats de les dues bandes del Pirineu pujaran fins al cim de la muntanya màgica per preparar la foguera amb la qual el dia 23 s'encendrà la Flama del Canigó, la flama que viatjarà de poble en poble per encendre moltes altres fogueres de la nit que marca l'arribada del solstici d'estiu.

El Canigó serà també avui el punt de partida d'una ruta turística per la Catalunya del Nord que ens portarà fins al mar tot descobrint racons com el priorat de Serrabona, als Aspres, o la badia de Paulilles, entre Portvendres i Banyuls.

La nostra primera parada serà el priorat de Serrabona, una joia del romànic amagada entre boscos d'alzines de la vall del Bulès, a la carretera que comunica Bulaternera amb Bula d'Amunt. La principal particularitat d'aquest petit priorat és la tribuna de cant que hi ha situada al bell mig de l'església, realitzada amb delicat marbre rosa del Conflent pels volts de l'any 1150. La tribuna consta de tres arcades amb capitells d'alt relleu decorats amb narrativa simbòlica com ara lleons, àligues, simis i altres animals fantàstics. A l'exterior, un cuidat jardí botànic fa un repàs de les herbes i plantes aromàtiques més comunes al nostre territori. El priorat és també el punt de partida i arribada d'un itinerari a peu que es pot fer en unes cinc o sis hores.

Abans d'emprendre el camí cap a la costa, paga la pena arribar-se fins als “Orgues” d'Illa, a la carretera de Bellestar, unes espectaculars formacions rocoses amb una història geològica de més de cinc milions d'anys. Continuant fins a Bellestar de la Frontera (Bélesta en francès) podem fer un tast de vins del Rosselló a l'hotel Cave Le Riberach, una antiga cooperativa vinícola rehabilitada recentment i dividida en tres parts: la cava, l'hotel i el restaurant La Coopérative.

La segona part de la nostra ruta transcorre arran de mar, a l'anomenada Costa Vermella. Allà descobrirem els petits pobles mariners de Cotlliure, Portvendres, Banyuls i Cervera de la Marenda. La carretera que els uneix transcorre entre penya-segats, masos i vinyes que s'escolen fins al mar. Més enllà del sol i la platja, en aquest entorn plenament mediterrani podem gaudir d'activitats a la natura com el senderisme o el submarinisme. Un lloc ideal per a la pràctica d'aquest esport és El Village des Aloes, un petit complex de vacances especialitzat en submarinisme, situat a tocar de la Reserva Marina de Cervera-Banyuls, l'única reserva natural exclusivament marina de França, que cobreix 650 hectàrees de mar entre les dues poblacions. Dins l'espai de la reserva s'ha creat un petit sender submarí a tocar de les roques que surt de la platja de Perafita i que és apte per a tothom que sàpiga nedar, ja que es fa amb ulleres, tub i aletes.

El sender, de 250 metres de llargada, té una vocació lúdica i pedagògica, ja que consta de cinc estacions marcades per una boia numerada i equipada amb un panell d'informació submergit.L'última etapa de la ruta serà el paratge natural de Paulilles, situat entre el cap de Biarra i el cap Ullestrell, a prop de Banyuls. En aquest paratge situat davant del mar va funcionar des del 1870 fins al 1984 una colònia industrial dedicada a la fabricació de dinamita. Després de dues dècades d'abandonament, Paulilles, actualment propietat del Consell General per a la Conservació del Litoral, va ser rehabilitada amb una doble finalitat: preservar la memòria del seu passat industrial i preservar la seva riquesa paisatgística i natural.

DORMIR I MENJAR

Le Village des Aloes Cap Perafita 66290 Cervera de la Marenda Tel. 0033 (0) 4 68 88 49 50 www.grandbleu.fr
Auberge du Roua 46 Chemin du Roua 66700 Argelers Tel. 04 68 95 85 85 www.aubergeduroua.com
Hotel Cave Le Riberach 2a, route de Caladroy 66720 Bellestar de la Frontera Tel. 0033 4 68642599 http://www.riberach.com
Restaurant Le Courtalet 23, chemin du Château 66130 Corbera Tel. 33 (0)4 68 84 00 53 www.restaurant-le-courtalet.com

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. Per anar a les ciutats de la costa: autopista A-9, sortida el Voló, o N-II fins a Figueres i després N-260 fins a Llançà i Portbou. Per anar als Aspres-Riberal: autopista A-9, sortida Perpinyà Sud, direcció Prades.

Encendre la Flama

La muntanya del Canigó és el marc aquest cap de setmana de la tradicional trobada anual per preparar la foguera a partir de la qual el dia 23 es repartirà la Flama del Canigó arreu del territori. La trobada comença dissabte amb una multitudinària acampada al refugi dels Cortalets, al qual s'accedeix a peu des dels pobles de la falda de la muntanya (Vernet, Castell, Taurinyà o Fillols). L'endemà els grups, colles i entitats participants enfilen cap al cim de la muntanya carregant a l'esquena els feixos de llenya amb els quals encenen la foguera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona