tarragonès
Dues persones més moren ofegades a Salou malgrat la prohibició del bany
Les noves víctimes eleven a nou el nombre d'ofegaments a la costa tarragonina
L'Ajuntament ja treballa per poder sancionar els imprudents
Continua l'estiu negre a les platges tarragonines i, especialment, als municipis de la Costa Daurada. Dues persones més van morir durant el passat cap de setmana a diferents platges de Salou, un municipi on fins ara no hi havia hagut cap víctima mortal aquest estiu. Tots dos ofegaments, a més, es van produir quan onejava la bandera vermella, i malgrat els advertiments dels socorristes.
La primera mort es va produir dissabte a la platja Llarga. Una noia de 23 anys i de nacionalitat russa va optar per banyar-se poc abans de les tres de la tarda, tot i que ja feia vint minuts que els socorristes havien hissat la bandera vermella. Els socorristes van enviar el senyal d'alarma quan la banyista va ser arrossegada pel corrent fins a la zona de l'hotel Negresco. Deu minuts després ja s'hi havia desplaçat una ambulància, un temps que fonts municipals van advertir que es troba dins la normalitat tenint en compte que la platja està relativament apartada del centre. Els serveis d'emergència, que van rescatar la jove en estat inconscient, no van poder, però, reanimar-la.
La segona víctima mortal es va registrar diumenge a la tarda a la platja de Llevant, la més concorreguda i cèntrica de Salou. En aquest cas, la víctima va ser un home de 71 anys i veí de l'Urgell que va optar per banyar-se després de quatre hores amb la bandera vermella hissada a aquesta platja. Els socorristes van rescatar l'home sense coneixement, i va morir poc després. L'Ajuntament, però, està a l'espera dels resultats de l'autòpsia, ja que hi ha alguns indicis que la mort podria haver estat provocada per causes naturals i no per ofegament.
Treballant per sancionar
Aquestes dues morts han vingut a reforçar la voluntat del govern municipal de modificar els reglaments municipals per tal de poder sancionar els banyistes que actuïn imprudentment. L'alcalde de Salou, Pere Granados, ja va anunciar aquesta intenció la setmana passada durant un simulacre de rescat a la platja de Llevant en què l'Ajuntament va celebrar l'absència de morts a les costes salouenques. Els serveis tècnics municipals ja han començat a treballar en els tràmits necessaris per fer possible aquest nou poder sancionador.
Amb aquests dos nous incidents, ja són nou les víctimes mortals per ofegament a les platges de la demarcació tarragonina durant aquest estiu, vuit de les quals en municipis de la Costa Daurada, i una única víctima a les Terres de l'Ebre, a Alcanar.
Els rescats a la platja baixen, excepte a Tarragona
Les platges catalanes on el servei de vigilància i socorrisme està en mans de la Creu Roja han registrat aquest estiu un descens d'assistències sanitàries. Aquesta tendència a la baixa, però, no és vàlida per a la costa tarragonina, on tots els indicadors d'incidències han augmentat aquest estiu. Així, les assistències hi han crescut un 6%, mentre que a la costa de Barcelona i Girona han baixat un 8%, sobretot gràcies al descens d'atencions per picades de meduses, que han disminuït un 21% respecte de l'any passat.
Tarragona és també la demarcació on més s'han incrementat els avisos preventius dels socorristes a banyistes, passant de 12.768 l'estiu del 2010 al doble, amb 25.006 avisos enguany. Tot i això, Barcelona continua sent la zona on s'han fet més avisos preventius, amb un total de 34.484, mentre que a Girona se n'han realitzat 12.937.
Pel que fa als rescats de banyistes, a Tarragona s'han doblat, passant de 74 l'estiu passat a 140 durant aquesta temporada de platja. A Barcelona, en canvi, s'han fet 101 rescats, un 29,37% menys que l'any anterior, mentre que a la costa gironina les xifres s'han mantingut igual que l'any passat, amb 37 rescats. També han crescut les assistències a discapacitats i menors.