Societat

Rasquera farà una consulta popular sobre el cànnabis

L'Ajuntament obre un procés de participació ciutadana que inclou una àgora de la marihuana durant tres dies i un referèndum el 10 d'abril

L'alcalde reclama una reunió amb la fiscal del TSJC

Els veïns de Rasquera votaran, el 10 d'abril, el pla contra la crisi de l'Ajuntament, que inclou una plantació de marihuana en una finca de 7 hectàrees. L'alarma social generada en aquest petit municipi de la Ribera d'Ebre ha portat l'equip de govern local (ERC) a convocar una consulta popular, tal com reclamava el grup de l'oposició (CiU). Concretament es plantejarà als veïns que voten “sí” o “no” al pla anticrisi que es va aprovar en la sessió plenària del 29 de febrer i en què es preveu crear dues empreses municipals que permetran el conreu de cànnabis en unes finques del banc de terres de l'Ajuntament. El resultat de la votació serà vinculant i, per mantenir el projecte, seran necessaris un 75% dels vots emesos. En el supòsit que els veïns opten majoritàriament pel no, el govern revocarà l'acord de ple. Així ho va comunicar ahir l'alcalde, Bernat Pellissa, en una carta que va enviar a tots els veïns.

La consulta popular tancarà un procés de participació ciutadana que ja s'ha encetat. En la carta que l'Ajuntament ha fet arribar a totes les cases s'encoratja els veïns a fer al·legacions o suggeriments al pla anticrisi, presentar els seus currículums a la borsa de treball o bé inscriure les seues finques en el banc de terres que gestiona el consistori. I l'assemblea informativa sobre el projecte del cànnabis que s'havia de fer el 16 de març es convertirà en una àgora de la marihuana que durarà tres dies (del 15 al 17 de març). Científics i juristes explicaran detalladament els acords del ple de Rasquera i la legalitat del projecte, segons l'Ajuntament. En la cloenda de l'àgora s'emetrà un informe que serà subscrit per personalitats del món intel·lectual i cultural.

En la missiva també s'exposa que l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum havia contactat directament amb pagesos de Rasquera per plantar marihuana a les seues explotacions. “Es volien establir al municipi i no els ho podíem prohibir, ja que no en tenim competències i, a més, és una activitat legal”, diu la carta que han rebut els rasquerans. Assegura, a més, que la Generalitat n'és sabedora.

D'altra banda, l'alcalde va sol·licitar ahir una reunió urgent amb la fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Teresa Compte, i el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, per denunciar uns fets “molt greus”, que no ha concretat. Per la seua banda, la fiscalia de Tarragona ha obert diligències informatives i el govern elabora un informe sobre la legalitat de l'acord plenari.

LA XIFRA

75
per cent
dels vots emesos en la consulta seran necessaris perquè el projecte del cànnabis tiri endavant.

LA DATA

10.04.12
Els veïns de Rasquera
decidiran si estan a favor o en contra del pla anticrisi de l'Ajuntament.

La quota dels socis generarà els ingressos

L'aportació d'1,3 milions d'euros que rebrà l'Ajuntament es finançarà amb les quotes dels socis de l'associació de cànnabis. Una quota similar a la d'un gimnàs, segons el consistori.

El portaveu de CiU,

en el ple del 29 de febrer


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.