Societat

MEDI NATURAL

Els focs cremen al nord del país més de 2.300 hectàrees

Els incendis del Baix Empordà i del Pallars Sobirà estaven en fase de control a la nit, amb cert temor per l'entrada de la tramuntana

Els governs es coordinen per l'avanç del foc de la Franja

Els incendis que ahir encara cremaven a Santa Cristina d'Aro i Baix Pallars estaven en fase de control a l'entrada de fosc, després d'haver cremat més de 393 hectàrees entre el Baix Empordà, la Selva i el Gironès i 400 del Pallars Sobirà. La revifada de la tramuntana, però, feia témer una nit complicada a la Ribagorça, on el foc més extens que ha afectat aquests dies el nord del país continuava actiu a la població de Montanui, a la Franja de Ponent. En vista d'aquest risc de revifada dels focs pel repunt de la tramuntana en unes masses forestals molt seques, el Departament d'Interior mantenia activat el pla Infocat en fase d'emergència tot i reconèixer que la situació havia millorat força a Catalunya respecte de divendres.

A Santa Cristina d'Aro, el foc que havia començat divendres a primera hora de la tarda havia cremat ahir gairebé 400 hectàrees de bosc i hi treballaven trenta-vuit dotacions terrestres i cinc mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat, que captaven aigua de l'estany de Banyoles, a més de nou dotacions d'Associacions de Defensa Forestal (ADF). Tot i el manteniment dels equips en prevenció durant tota la nit, ja es va permetre tornar a casa els veïns de les urbanitzacions de Fontbona, Sant Grau, Cala Giverola i Cala Salionç, a Llagostera i Tossa de Mar, que havien estat desallotjades preventivament divendres a la tarda. Durant el dia els bombers van treballar al flanc esquerre de la zona del puig de Montclar, que s'havia apagat la nit abans però que es va revifar ahir, així com al cap de l'incendi, a Sant Grau, que va continuar inestable i cremant a clapes fins a tenir-lo en fase de control. Els bombers també tenien previst controlar el darrer foc viu al Pirineu català, que ahir encara afectava els municipis de Soriguera i Baix Pallars, on havia cremat 400 hectàrees. S'hi van mantenir tota la tarda remullant la zona vint-i-cinc dotacions terrestres i tres helicòpters bombarders. De les 400 hectàrees cremades, més d'una vintena pertanyen al parc natural de l'Alt Pirineu, un fet que va provocar que la delegació del govern de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran decretés l'alerta màxima.

Aquest dissabte, per altra banda, es va confirmar el control dels altres tres incendis que havien començat dijous al Pirineu lleidatà, concretament a Calbinyà (Alt Urgell), a Montanissell (Coll de Nargó) i a Viu de Llevata (Alta Ribagorça). A l'Alta Ribagorça, però, l'extinció del foc de Viu de Llevata ha suposat només un alleujament d'un dia perquè ahir veien com continuava ben viu l'incendi més gran que aquests dies afecta el nord del país, concretament el que va començar dijous a la població de Montanui, a la Franja de Ponent. Aquest foc de la Ribagorça aragonesa s'apropava ahir a la nit cap a la frontera lleidatana.

L'Ajuntament de Vilaller va demanar ja al vespre reforços després de confirmar-se que, a la tarda, la revifada del vent havia obligat a retirar els mitjans aeris. A la nit es va anunciar la coordinació oficial dels governs català i aragonès en vista de la possibilitat que un dels fronts entrés a Catalunya com ja es va témer divendres a la nit. Continuaven evacuats a Vilaller un centenar de veïns dels petits nuclis fronterers pertanyents al terme de Montanui. A darrera hora estaven en alerta els nuclis de Forcat i Estet, fronterers amb Vilaller. En total, 2.300 hectàrees cremades al nord del país, de moment. El més positiu és la previsió meteorològica, que anunciava per avui la moderació del vent d'aquests dies.

400
hectàrees
havien cremat ahir a l'incendi del Pallars Sobirà que ha afectat els termes de Baix Pallars i Soriguera
22
hectàrees
van cremar al parc natural de l'Alt Pirineu, l'entrada al qual del foc va fer activar l'alerta màxima

LES XIFRES

393
hectàrees
havien cremat ahir a l'incendi de Santa Cristina d'Aro que ha afectat també Llagostera i Tossa de Mar


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona