Societat

pallars sobirà

L'aturada de la variant amenaça els salins de Gerri

El Ministeri de Foment va anunciar 298.000 euros per a la recuperació dels salins com a compensació per les obres a l'N-260 i ara, amb les obres aturades, l'Ajuntament els hi reclama

La suspensió de les obres de l'N-260 al seu pas per Gerri de la Sal, on el ministeri preveia invertir 48 milions d'euros entre l'any passat i el 2014, fa perillar el finançament del programa de recuperació de l'activitat salinera a Gerri de la Sal. O almenys així ho temen des de l'associació de propietaris del salins, que han cedit els terrenys perquè l'Ajuntament hi desenvolupi el programa, valorat en prop de 600.000 euros. Però de moment no hi ha finançament per començar aquest any i no és clar què passarà en el futur.

L'alcalde, Josep Maria Semino, demana paciència. El Ministeri de Foment va decidir a l'octubre compensar el municipi per les obres amb la destinació de 298.000 euros al projecte dels salins, dintre del marc de l'anomenat “1% cultural” que l'Estat desvia del pressupost del Ministeri de Foment al de Cultura per a projectes de patrimoni històric de les zones afectades per grans obres. Però encara no ha signat el conveni que fa efectiu el pagament. I les obres estan aturades i sense partida pressupostària durant el 2012. L'alcalde fa mig any que reclama el conveni, i encara no ha rebut resposta. Però no ha llançat la tovallola. “En principi no té res a veure si l'obra es fa o s'atura durant una temporada, la decisió de destinar-hi els diners ja es va prendre”, argumenta l'alcalde.

Un cop rebin els diners, es posarà en marxa el projecte, que està cofinançat per la Generalitat a través de l'Incasòl. L'Incasòl hi aporta provisionalment els diners que més endavant es demanaran als fons Feder, al qual no s'ha pogut presentar encara el projecte perquè l'obra no està començada.

El grup de mitja dotzena de propietaris dels salins del Roser, que són els que estan situats més al nord del poble i on es desenvoluparà el pla de recuperació, van fer la cessió dels salins al municipi per 50 anys però ara temen que, igual que la variant, el projecte s'eternitzi. “Ja veurem com acaba tot, està tot aturat i de moment no hi ha els diners”, resumeix Xavier Farré, un dels propietaris.

La Casa de la Sal, sí

El projecte consisteix a rehabilitar una hectàrea de salins, els més ben conservats perquè no els va destrossar la riuada de 1982, i produir sal com es feia antigament, gràcies a la font d'aigua salada que hi ha al subsòl. El projecte es va presentar l'any 2009 i la previsió era començar a fabricar sal a principis del 2011 –tant a l'hivern com a l'estiu– i fer-ne unes 100 tones cada any. La previsió del consistori és que el projecte pugui donar feina a mitja dotzena de persones, segons el tinent d'alcalde Eloi Calvo. El que ja és una realitat és la Casa de la Sal de Gerri, rehabilitada amb diners del Departament d'Agricultura i amb un projecte museístic integrat dins l'estructura del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. El centre ja està pràcticament enllestit i podria obrir aquest estiu.

LA XIFRA

12
hectàrees
ocupen els salins i la recuperació començarà en una, que produirà unes 100.000 tones de sal a l'any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Crida a la prudència per un cap de setmana llarg de revetlla i Gran Premi de F1

Barcelona

L’Ajuntament vol aprovar al ple del vespre el projecte de la piscina coberta

olot

Seu de l’acte central del Dia Internacional de l’Alliberament LGTBI

breda
urbanisme

Barcelona destina 10,5 milions a la millorar l’accessibilitat a les voreres

Barcelona
Societat

Nou aparcament de més de 300 places a l’estació de Martorell Central

Martorell

250 investigadors es reuniran al 10è congrés Living Knowledge de la UdG

girona

Nova teràpia al Trueta per al tractament de la insuficiència cardíaca

girona

Un treball fotogràfic qüestiona la frontera entre Osona i Garrotxa

olot

Tallers per gestionar l’ansietat, la iniciativa d’un CAP del Ripollès

campdevànol