Societat

Estabilitzats els focs després de cremar 50.000 hectàrees

Fabra xifra en 48.583 hectàrees la superfície cremada en tres dies als focs de Cortes de Pallars i Andilla

Alcaldes dels municipis afectats, l'oposició i els sindicats critiquen la falta d'efectius i de prevenció

El pressupost per a les brigades ha passat de 27 a 9 milions d'euros

Per fi, el conseller de governació valencià, Serafín Castellano, va fer ahir una primera estimació de la superfície cremada en els dos incendis que assolen des de divendres l'interior del País Valencià i, també per fi, el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, va fer acte de presència al comandament avançat de Iàtova, en companyia del ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, i el ministre de Defensa, Pedro Morenés. Fabra va declarar als mitjans de comunicació que els focs estaven “pràcticament estabilitzats”.

Més tard, Castellano va corroborar que l'incendi que es va iniciar a Cortes de Pallars i que afectava dotze pobles ja no tenia cap punt amb flames, mentre que l'incendi d'Andilla encara mantenia “alguns punts inestables”.

Segons va informar el conseller de Governació,
a l'incendi de Cortes de
Pallars haurien cremat 28.643 hectàrees, 5.041 de les quals serien de superfície arbrada i 23.602 matolls. Pel que fa a l'incendi d'Andilla, amb dades provisionals i que podrien variar, la superfície cremada és de 19.940 hectàrees, 13.293 de superfície arbrada. El conseller
de Governació també va anunciar que compareixerà a les Corts per donar detalls de la gestió de l'incendi i que hui es reuniria amb els grups parlamentaris per oferir-los primeres informacions.

La compareixença l'havien sol·licitat prèviament tots els grups de l'oposició, molt crítics amb la falta de mitjans per fer front als incendis, en consonància amb les declaracions d'alguns dels alcaldes dels municipis afectats. El de Xèrica, Amadeo Edo, va explicar que “el primer recurs de la Generalitat va arribar quan feia 48 hores
que el foc cremava i estava format tan sols per un camió amb dos bombers i
un agent forestal”.

Els sindicats UGT, CCOO i CGT van recordar que el pressupost per a
les brigades d'emergències ha passat de 27 a 9 milions d'euros i que els reforços de les brigades d'extinció d'incendis forestals s'han reduït un 70% en només dos anys. EUPV
va demanar la dimissió del conseller de Governació, igual que Compromís, que, a més, va proposar la declaració de la zona com a catastròfica. El PSPV va demanar ajudes directes per pal·liar els danys de l'incendi.

LA DATA

2004
Per trobar
un foc similar a l'Estat ens hem de remuntar al 2004, a Huelva, on van cremar 29.000 hectàrees.
23.643
hectàrees
haurien cremat a l'incendi de Cortes de Pallars. En el d'Andilla, la superfície cremada seria de 19.940 ha.

Els bombers envien mitjans des de Catalunya

Catalunya ha enviat dos avions amfibis, un helicòp-ter bombarder, mitjans terrestres i diversos bombers del grup d'elit, als focs valencians, un cop controlat
el dels Prats de Rei.

El València CF organitzarà un partit benèfic

El club, en solidaritat amb els municipis afectats pels focs, va avançar ahir que organitzarà un partit a Mestalla per recaptar fons que serviran per a la reforestació
de les zones calcinades.

Primer dia del judici per l'incendi de Guadalajara

Els tres acusats d'originar l'incendi del 2005 en què van morir onze operaris que treballaven en la seua extinció van assegurar que són innocents i que el foc no es va originar en la barbacoa.

Col·lectius dels Serrans exigeixen solucions

L'organització Agenda 21 Alcubles reunirà dissabte col·lectius ciutadans de la comarca dels Serrans i persones afectades per fer balanç del desastre i exigir solucions al govern valencià.

El detingut pel foc d'Andilla passa a disposició judicial

El detingut diumenge en relació amb l'incendi d'Andilla va passar ahir a disposició judicial i va quedar en llibertat amb càrrec amb l'obligació de comparèixer una vegada al mes davant el magistrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.