Societat

Dos accidents d'helicòpter amb un mort enfosqueixen més el balanç dels focs

Els dos aparells, de la brigada de reforç de Saragossa, treballaven en el foc de Cortes de Pallars

Els tripulants del segon aparell es recuperen a València

Dos dels helicòpters que participaven en les tasques d'extinció dels incendis iniciats a Cortes de Pallars, a la Vall de Cofrents-Aiora, es van accidentar ahir per causes que encara s'estan investigant. El pilot del primer helicòpter, que cap a les dues de la tarda va caure a l'embasament de Forata, va morir, mentre que en l'accident del segon aparell, ocorregut poca estona després a la veïna serra de Martés, van resultar ferits de diversa consideració el pilot i el copilot. Tots dos tripulants van ser localitzats “conscients” i van ser traslladats amb politraumatismes a l'hospital La Fe de València. Fonts hospitalàries van informar ahir a la nit que un dels pilots, de 55 anys, presentava un pronòstic “reservat” mentre que l'altre, de 36 anys, estava millor, amb un pronòstic “estable”.

Els dos helicòpters pertanyien a la Brigada de Reforç d'Incendis Forestals, BRIF, del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient amb seu a Daroca, a Saragossa.

El primer accident, el més greu, va passar al terme municipal de Iàtova, a l'embassament de Forata, quan l'aparell, per causes que no se saben, va caure a l'aigua mentre estava reposant. Va passar poc després de les dues de la tarda, tot i que el gabinet de comunicació d'Emergències del País Valencià no en va informar fins a les cinc. A les sis de la tarda els bussos dels bombers i dels GEO van localitzar el cos del pilot. El segon helicòpter va caure a la serra de Martés mentre descarregava. Tampoc se saben les causes del sinistre.

Els dos helicòpters formaven part d'un contingent de vuit aparells dels BRIF que ha enviat el ministeri a apagar els focs del País Valencià. Eren els únics que venien de la base de Daroca. Els altres helicòpters provenen de Tabuyo del Monte, a Lleó, La Iglesuela, a Toledo, i dos més de Prado de los Esquiladores, a Conca.

55
anys
té el pilot accidentat ferit més greu. L'altre pilot ferit té 36 anys. Es desconeixen dades de la víctima mortal.
23
pilots aeris
han mort en els últims deu anys a l'Estat mentre treballaven en l'extinció d'incendis.
Les claus

Absències a la Vall de Cofrents

carles sabaté

Allau de crítiques contra Mariano Rajoy per haver anat a veure la roja i haver deixat els incendis cremant al País Valencià i Múrcia. Qualsevol assessor d'imatge aconsellaria el president del govern escollir el futbol. El problema han estat els ministres. Miguel Arias Cañete i Pedro Morenés van seguir ahir de prop les tasques d'extinció, però ja a remolc del cap de l'oposició i amb dos dies de retard, perquè dissabte ja s'albirava que els focs eren els més greus de l'Estat el 2012.

Les absències agreugen la falta de previsió en la lluita contra els incendis. Els afectats i desplaçats s'han sentit abandonats pel govern espanyol, el territorial i els seus ministres. No és un problema de Rajoy, sinó dels encarregats de donar les males notícies del govern estatal, que són els ministres. Rajoy no hi era, però els ministres s'esperaven, i no hi van ser. A partir d'aquí, Alfredo Pérez Rubalcaba s'avança al govern, visita els afectats abans que d'altres. La revolta dels estudiants a la primavera, els escàndols financers, la indignació pel foc... El PP ja es desgasta al País Valencià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.