Societat

Patrimoni

Tres dècades deixant morir Sant Aniol

L'estat de ruïna de l'antiga rectoria de Sant Aniol d'Aguja s'ha agreujat amb un nou ensorrament de la coberta

Les entitats que volen rehabilitar l'edifici demanen la col·laboració dels ciutadans i les institucions

El gener del 1982 el Centre Excursionista de Banyoles (CEB) va tancar el refugi de Sant Aniol d'Aguja perquè l'edifici s'havia deteriorat molt i es temia un accident. Pocs dies després que es segellessin les portes va caure per primer cop una part de la coberta. Des d'aleshores, l'antiga rectoria que havien usat els excursionistes ha patit un deteriorament constant. El mes passat es va registrar un nou enfonsament de la coberta i, atesa l'època de l'any en què estem, l'incident ha tornat a fer saltar les alarmes per la inseguretat en aquest indret, sens dubte el més visitat de l'espai natural de l'Alta Garrotxa. L'associació Amics de Sant Aniol d'Aguja s'ha cuidat de posar més cartells a tot volt de la ruïna per evitar danys personals i, per enèsima vegada, ha demanat ajuda econòmica per salvar l'edifici. Les administracions –i fins i tot el Parlament– fan costat a la iniciativa, però de moment, només de paraula.

La intenció dels Amics –integrats pel Centre Excursionista de Banyoles (CEB) i les associacions Terra Aspra, de Montagut, i Peu Alegre, de Sant Llorenç de Cerdans– és consolidar l'antiga rectoria i tornar-la a obrir com a refugi excursionista. Estan convençuts que, al marge de la seva funció d'aixopluc, la seva explotació com a lloc per fer menjars –per exemple– seria rendible atès que Sant Aniol es troba en un punt estratègic del GR-11 (la gran ruta a peu del Cap de Creus a Hondarribia) i anualment hi passen milers d'excursionistes d'arreu d'Europa, a part dels visitants que hi arriben des de Sadernes.

Les obres més urgents –calculen– pugen a uns 300.000 euros. Els ajuntaments de Montagut i Oix (Sant Aniol és dins del terme d'aquest municipi), Maçanet de Cabrenys, Morellàs, Sant Llorenç de Cerdans i Albanyà s'han compromès a col·laborar. El consorci de l'Alta Garrotxa també els dóna suport, però –immers en una forta crisi– els seus recursos són molt limitats. En vista d'aquest panorama, han decidit invertir els pocs diners que han recollit –en rifes, concerts i venda de samarretes, així com les quotes dels 300 socis de l'entitat– a reforçar alguns murs i evitar que caigui tot. Els joves d'un camp de treball començaran a pujar-hi material aquest estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.