Societat

Eliminar amics de Facebook sense crear-se enemics és possible, si sap com fer-ho

Els experts recomanen anunciar que es farà una “neteja” i esborrar els contactes que no interactuïn

No s'ha de tenir por de ferir susceptibilitats

Quan Facebook era en plena expansió, els usuaris semblaven competir per veure qui tenia més amics. Amb el temps, però, la privacitat s'ha revaloritzat i són molts els que desitjarien reduir la seva llista de contactes a la xarxa social, però els fa por ferir susceptibilitats. “Si tens 600 amics, probablement en tinguis 400 de més. No et pot interessar tanta gent”, assegura Shelly Palmer, un analista tecnològic dels Estats Units que ha publicat recentment el llibre Intel·ligència digital.

Segons el seu parer, cal fer una purga d'amics que ens reportarà més privacitat i evitarà que navegar per Facebook acabi sent una pèrdua de temps. “Si vas perdre el contacte amb els amics del cole, va ser per alguna raó. Que ara et trobin per Facebook no vol dir que tinguis moltes coses en comú amb ells”, apunta. La seva recepta per filtrar les amistats té dues fases. En la primera, més educada, passa per publicar a la xarxa social un missatge públic explicant que es farà una neteja d'amics i que només es mantindran els que facin un “m'agrada” o comentin l'entrada.

Després cal revisar quines són les amistat supervivents i què ens aporta tenir-los en la xarxa. Si no és prou interessant, Palmer aposta per trencar-hi relacions sense manies. Amb tot, també hi ha altres possibilitats, com obrir un segon compte per a un ús més privat o tancar l'actual i obrir-ne un de nou començant de zero. “Encara que fer neteja no és agradable, comporta beneficis reals”, conclou l'expert, que considera incongruent utilitzar els filtres de Facebook perquè alguns amics no vegin segons què: “Si no vols que vegin les teves coses, per què ets el seu amic?”, conclou.

LA XIFRA

200
amics
a Facebook és el límit raonable, segons algunes opinions, per poder treure profit de la xarxa

LA FRASE

S'hauria d'eliminar a tothom amb qui no volguéssim compartir la foto del fill quan aprèn a usar l'orinal
Shelly Palmer
Assessor tecnològic

Un 30% dels joves té el cap com a amic de Facebook

Hi ha qui intenta mantenir, sovint de manera estricta, el seu compte de Facebook al marge dels companys de feina. La majoria, però, resulta permeable i contacta amb aquells que hi té més relació. Molts altres, però, tampoc no tenen manies per incloure el seu cap a la llista d'amistats. Concretament, a l'estat aquesta xifra s'enfila fins al 30% entre els joves de 18 i 25 anys, segons un estudi de la firma de software AVG.

Aquesta xifra és una de les més altes del planeta, segons la recerca feta entre onze dels països on Facebook té més presència. Els més proclius a acceptar l'amistat del superior són els joves nord-americans, amb un 33%, mentre que la mitjana mundial se situaria al voltant del 25%. En la gamma baixa de la tolerància dels caps hi hauria els francesos, que només s'hi relacionen virtualment en un 8% dels casos.

La mateixa enquesta preguntava els usuaris si aprofitaven la xarxa social per criticar el seu superior quan tenien un mal dia a la feina. El percentatge dels que sí ho fan se situa en un 13% a nivell mundial. A l'estat, se supera lleugerament la mitjana, amb un 16%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.