Societat

La justícia suspèn el pla per plantar marihuana a Rasquera

El jutjat contenciós de Tarragona estima el recurs de l'Estat i anul·la els acords de ple per falta d'interès públic i competència municipal

L'Ajuntament sosté que la sentència és arbitrària i portarà el cas al TSJC

El polèmic projecte de fer una plantació de cànnabis a Rasquera no és d'interès públic. Així ho ha resolt el jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona, que després de més d'un any ha estimat totalment el recurs presentat per l'Estat contra els acords de ple de l'Ajuntament de Rasquera del 29 de febrer del 2012. És a dir, que la justícia anul·la la creació de l'empresa municipal Rasquerana de Recerca i Interpretació del Cànnabis, a través de la qual s'havia de desenvolupar el pla anticrisi que incloïa la plantació de marihuana i el contracte amb l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum, que suposava l'ingrés d'1,3 milions d'euros en dos anys.

“L'interès econòmic o la greu situació econòmica d'un ajuntament no es poden incloure en el concepte d'interès públic”, exposa la magistrada Rosa Maria Muñoz Rodon en la sentència. I assenyala també que aquesta falta d'interès públic comporta manca de competència per part de l'Ajuntament. Finalment, la sentència del contenciós al·lega que el consistori no ha demanat cap permís a les administracions competents per conrear cànnabis.

Però l'Ajuntament de Rasquera no llança la tovallola. Fa un mes el ple municipal va revalidar el pla anticrisi, va reclamar al Parlament la legalització de la marihuana i va exigir celeritat a la justícia. Ara ja ha fet públic que recorrerà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la sentència del contenciós. “És una sentència arbitrària i poc fonamentada”, va manifestar l'advocat de l'Ajuntament, Martí Cànaves, que no comparteix en absolut la falta d'interès públic del projecte. “És la decisió d'un ple municipal per majoria, s'ha fet una consulta popular i, a més, la investigació de les propietats terapèutiques del cànnabis ja té un interès públic en si mateixa”, va explicar Cànaves. Així, el recurs d'apel·lació es basarà en la falta d'arguments de la sentència.

Per la seua banda, l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, va recordar que un 57% dels veïns del municipi de la Ribera d'Ebre van votar favorablement al pla anticrisi en la consulta popular. “És un projecte referendat per un 57% de la gent del poble i entenem que és d'interès públic crear llocs de treball i solucionar els problemes que té la societat”, va defensar l'alcalde, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies. En opinió de Pellisa, la sentència ha estat influïda per interessos polítics. “Després de tot el que ha passat, ja que fins i tot a Madrid s'ha barrejat el projecte de Rasquera amb l'independentista, és evident que és tendenciosa políticament”, va afirmar el batlle, que recorda que la demanda va ser presentada per la Delegació del Govern de l'Estat.

LA FRASE

La sentència és arbitrària i poc fonamentada. És la decisió d'un ple per majoria
Martí Cànaves
ADVOCAT DE L'AJUNTAMENT DE RASQUERA

LA XIFRA

57
per cent
dels veïns van votar a favor del pla anticrisi en la consulta popular convocada per l'Ajuntament.

Pellisa plegarà el 14 de juny

La sentència del jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona s'ha fet pública quan només falten dues setmanes perquè Bernat Pellisa deixe l'alcaldia de Rasquera. El batlle va anunciar que plegaria si el pla anticrisi no aconseguia un 75% del suport veïnal i, finalment, així ho farà. Convocarà un ple extraordinari el 14 de juny, just quan farà deu anys que va prendre possessió de l'alcaldia. No ha avançat qui serà la persona que el rellevarà en el càrrec i tampoc no queda clar si continuarà com a regidor. El que sí que ha deixat clar és que Rasquera ha de continuar el seu projecte i “construir el seu futur”. En aquest sentit, indica que, mentre la justícia continua la seua feina, és necessari un procés polític que done solucions a un problema que és al carrer. “No admetrem un no perquè no, però ho acceptarem si està ben argumentat i es donen solucions”, sosté Pellisa.

El ple de l'Ajuntament de Rasquera va aprovar una moció el 12 d'abril per reclamar una llei catalana d'accés al cànnabis per als majors d'edat, en el marc de la llei de salut pública. També proposava la creació d'un registre de persones consumidores, així com facilitar l'ús terapèutic del cànem indi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA