Societat

Bauzá desatén l'onada verda

El govern balear i els mestres no arriben a cap acord sobre el decret de llengües

La gran manifestació dóna ànims als docents en la tercera setmana de vaga

Les manifestacions de diumenge han donat ànims als mestres de les Illes Balears, que no defalleixen, tot i que el govern de José Ramón Bauzá minimitza la massiva i històrica protesta en contra del decret del tractament integrat de llengües (TIL) i el suport que han rebut els docents. El vicepresident balear, Antonio Gómez, insistia ahir que no es retirarà el decret perquè té “la força de les urnes”.

Després d'una reunió negociadora de més de cinc hores, mestres i sindicats mantenien enormes divergències i no van arribar ahir a cap acord. “Nosaltres hem proposat tres punts bàsics, el que nosaltres considerem una línia vermella: un, la retirada del TIC; dos, que es retiri la llei de símbols, i tres, que es retirin els tres expedients als directors sancionats. Ells no accepten res, de moment, i només diuen que s'ho estudiaran”, va explicar ahir Maria Antònia Font, del sindicat STEI, en sortir de la reunió. Font considera que el govern de Bauzá “està dilatant” el procés expressament per provocar el cansament dels mestres i de les famílies.

El mateix va explicar Iñaki Aicart, de l'Assemblea de Docents, que va acusar els representants de la conselleria d'Ensenyament de gestionar molt malament les reunions. “Volen que reduïm els representants per fer-nos perdre força”, va denunciar.

La portaveu del sindicat STEI, que va explicar que dimecres tornen a estar convocats a la conselleria, va assegurar que mestres i sindicats han deixat molt clar a les autoritats que el fet de retirar el decret de trilingüisme no vol dir que ells no estiguin d'acord a reforçar l'anglès a les aules, però que el govern està totalment enrocat a reduir el català.

La vaga, que ahir va entrar en la tercera setmana, es manté i, tot i que els mestres se senten forts i tenen el suport de la societat, algunes veus ja comencen a aconsellar que es busquin alternatives. El que és evident és que mantenir una vaga educativa durant setmanes, tot i el suport de la societat, és molt difícil. Per això, hi ha qui busca fórmules diferents. Una podria ser fer ús del dret d'objecció de consciència. En aquest cas, els mestres tornarien a fer classe, però en la llengua que creguessin oportú; per tant, en català. Això els podria comportar sancions, però atès que són la majoria dels mestres els que potser farien ús d'aquest dret, és possible que el govern acabés per no fer res. Una altra possibilitat que s'ha parlat seria que els mestres retornessin a les aules (i, per tant, s'assegurin els ingressos), però que fossin els pares els que no hi portessin els fills.

La manifestació i el suport social han reforçat la vaga contra Bauzá i el seu govern. Ahir, el vicepresident Gómez va arribar a dir que aquesta és una protesta manipulada des de Catalunya i amb rerefons polític: “Clarament es veia que ERC estava donant suport a aquesta vaga”, va dir. Més caut va ser, contràriament, el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que ahir confiava “a resoldre aviat l'atzucac”.

L'Obra Cultural Balear manté que el govern no té cap altra sortida digna que replantejar-se les seves polítiques antimallorquines des de la mateixa base i rectificar immediatament tal com la societat els ha demanat sortint al carrer. “Tenim un govern que de tan rígid i inflexible s'acabarà trencant”, va predir Tomeu Martí, portaveu de l'entitat.

LES FRASES

La protesta va tenir un rerefons polític i va rebre l'impuls des de Catalunya. La mà d'ERC va ser clara
Antonio Gómez
vicepresident balear i conseller de presidència
3
directors
d'escola han estat expedientats per haver-se negat a aplicar el TIL.
El govern no té més remei que adaptar-se a la nova situació
Tomeu Martí
Obra Cultural Balear
Som davant d'una ofensiva en tota regla per tal de deixar el català com a llengua residual
Irene Rigau
consellera d'ensenyament
La conselleria està dilatant la negociació amb la clara intenció que ens cansem
Maria Antònia Font
sindicat stei

LES XIFRES

100.000
persones
es van manifestar diumenge a Palma, Maó, Eivissa i Formentera.
11
dies
fa que fan vaga els mestres de les Balears, des de principi de curs.

La recollida de fons per a la caixa de resistència, a molt bon ritme

El Punt Avui recull, des d'ahir, les aportacions que els seus lectors volen fer per a la caixa de resistència en suport dels mestres en vaga de les Illes Balears. Durant tot el dia van ser molts els lectors que es van acostar a les dues seus de la redacció, a Girona i a Barcelona, per fer la seva aportació. El diari El Punt Avui regala, als lectors que aportin una quantitat de més de deu euros, una samarreta verda en favor de l'educació pública, una de les que s'estan portant en les protestes que es fan a les Illes i que es van dur, per exemple, en la gran manifestació que es va fer diumenge al centre de Palma. Aquesta campanya en favor del català a les Illes la fa el diari El Punt Avui en col·laboració amb l'Assemblea Nacional Catalana, ANC.

Els lectors que vulguin aportar diners per tal que els mestres balears en vaga puguin anar cobrant –atès que mentre mantenen la protesta òbviament no cobren– es poden dirigir a les redaccions del nostre diari: a Girona, a la Farinera, al carrer Santa Eugènia, 42, i a Barcelona, a la nova seu, situada des de dissabte al carrer Diputació, 284, 4a planta. També es poden fer aportacions per telèfon, trucant al 902 22 10 10, que és el número d'atenció al client. A partir de dimecres també es podran donar diners a través del nostre lloc web. Fins diumenge, la caixa de resistència havia recollit més de 220.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.