Societat

Desmantellada una organització criminal que traficava amb haixix a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra han detingut tres homes, un marroquí i dos francesos, que han ingressat a presó

Els arrestats feien servir vehicles robats per utilitzar-los en el transport de substàncies des de la Costa del Sol

Els Mossos d'Esquadra han detingut tres homes, un de nacionalitat marroquina de 28 anys i dos de nacionalitat francesa, de 29 i 34 anys, que, suposadament, formaven part d'una organització criminal que traficava amb haixix a Catalunya provinent del sud d'Espanya. Dos d'ells van ser detinguts a Blanes l'11 de febrer i l'altre va ser detingut el 14 de febrer a Vilatenim (Alt Empordà). Als detinguts se'ls acusa d'un delicte contra la salut pública, robatori de vehicle, falsificació documental, resistència i desobediència.

La investigació va començar el 24 de juliol, quan els investigadors van detectar una xarxa que tenia diversos magatzems pròxims a l'autopista AP-7 en diverses localitats gironines. Els integrants del grup feien servir vehicles robats arreu d'Europa per utilitzar-los en el transport de substàncies estupefaents des de la Costa del Sol fins a Catalunya.

En la primera fase de la investigació, es va poder determinar el modus operandi de l'organització, conegut com a go fast routiers, que consisteix en creuar el corredor del Mediterrani per l'AP-7 amb vehicles potents carregats amb grans quantitats de substàncies estupefaents. Per fer-ho feien servir dos vehicles. El primer actua com a cotxe llançadora i té la funció de detectar els possibles controls policials i avisar al conductor del vehicle que transporta la droga, perquè tingui temps d'evitar l'acció policial.

A mitjans de febrer, els investigadors van saber que l'organització criminal investigada estava preparant un transport d'haixix. Per això, els agents de la Unitat Central d'Estupefaents van dissenyar un operatiu policial per interceptar aquest transport, intervenir les substàncies estupefaents i detenir els presumptes traficants.

L'operació policial es va fer l'11 de febrer al matí, a l'autopista AP-7, a l'alçada de Castellbisbal. El turisme que feia les funcions de llançadora va passar el control policial i, posteriorment, va ser localitzat pels agents i van detenir als dos ocupants.

Paral·lelament, els agents van aconseguir interceptar un vehicle d'alta gamma amb les plaques de matrícula robades. En detectar el control policial, el conductor del cotxe que transportava la droga va intentar fugir. Mentre mirava d'escapolir-se va provocar diversos desperfectes en altres vehicles i va posar en risc la integritat física de diversos usuaris de l'autopista i d'agents de policia. Finalment, el conductor el va abandonar i va aconseguir eludir l'acció policial. Aquest home va ser detingut el dia 14 de febrer prop d'un centre comercial a Vilatenim (Alt Empordà). En el vehicle interceptat es van trobar 19 fardells que contenien 608 quilos d'haixix.

En les gestions d'identificació de les persones detingudes, els investigadors van esbrinar que l'home de 34 anys feia servir documentació falsificada i tenia una Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE). Aquesta ordre va ser emesa per França arran d'una condemna relacionada amb un delicte de tràfic de drogues.

A banda de l'haixix intervingut, es va recuperar un vehicle robat a Empuriabrava i diverses plaques de matrícula d'altres vehicles.

Després de declarar al Jutjat d'Instrucció núm. 2 de Blanes, el jutge va decretar l'ingrés a presó d'un dels dos arrestats el dia 11 de febrer. L'altre home va ser traslladat a l'Audiència Nacional per a la seva extradició a França. El detingut el dia 14 de febrer va passar a disposició del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 8 de Figueres, que en va decretar el l'ingrés a presó provisional sense fiança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia