Policies més enllà del seu territori
Calella encapçala amb Canet i Sant Pol la primera gestió conjunta de cossos policials del Maresme
S'afegeix a l'experiència encetada pel Bages
Calella, Canet de Mar i Sant Pol de Mar estan a punt de donar el vistiplau a la primera mancomunitat de serveis policials que prospera a la comarca del Maresme. La col·laboració històrica entre les policies dels tres municipis limítrofs i la bona entesa entre els tres alcaldes han facilitat un procés que es justifica per la necessitat d'optimitzar els serveis al ciutadà, d'augmentar la segu-retat garantint una ràpi-da resposta en qualsevol punt del territori i d'unificar els criteris de compres i de formació. Una aposta per l'estalvi en un moment en què les administracions locals s'han d'estrènyer el cinturó dia rere dia i en què es busca l'optimització de cada euro públic.
L'acord, que està pendent de ser ratificat en els plens corresponents i de rebre el permís del Departament d'Interior, està previst que comenci a funcionar durant el mes de maig. El calendari establert no és gratuït, perquè les tres poblacions, amb Calella al capdavant, són municipis de costa on la població augmenta significativament a l'estiu. L'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini (CiU), defensa la posada en marxa del conveni amb el principi de la racionalització. “Posar fronteres a la feina conjunta no és bo, perquè els tres pobles compartim necessitats, demandes i dèficits, i ajudar-nos és la millor solució”, constata.
Destaca l'acord que la seguretat ciutadana “és un dels pilars bàsics de la societat del benestar”, i aquesta màxima reclama que es reestructurin més bé els recursos que la garanteixen. Tal com reconeixen els tres alcaldes, les causes que justifiquen l'associació són la dimensió actual d'alguna de les tres plantilles, “que no permeten ni la presència territorial òptima ni la resposta adequada” en determinats moments; l'eficiència dels serveis públics, i la llosa que suposa per als ajuntaments la llei de pressupostos de l'Estat, que no permet que s'ampliï la plantilla. “Els primers beneficiats seran els ciutadans, perquè veuran incrementada la seguretat als tres municipis”, defensa l'alcaldessa de Sant Pol de Mar, Montserrat Garrido (CiU).
Unificar i estalviar
Els objectius a assolir en
la mancomunitat de serveis policials inclouen en aquesta primera etapa la unificació de compres a la recerca de millors preus, ja que s'augmentarà el volum de la demanda. Unes compres que no descarten acabar unificant la vestimenta policial i la imatge corporativa. L'economia d'escala també s'aplicarà a la capacitat de formació dels agents amb propostes conjuntes. “És el resultat d'una feina de molts mesos que té el suport i la implicació dels caps de les policies, que són els que gestionaran tot el procés perquè pugui funcionar”, assenyala l'alcalde de Canet de Mar, Jesús Marín (CiU).
En qualsevol cas, com destaquen els tres alcaldes, l'autonomia local de les tres policies estarà garantida en tot moment. La feina conjunta, però, permetrà establir, entre altres coses, un catàleg de punts estratègics en els tres termes municipals “per fer conjuntament controls de trànsit o de seguretat” i, alhora, es dissenyarà un catàleg de situacions de risc i d'emergència davant de les quals la policia afectada pugui demanar el suport dels altres i els efectius segons disponibilitat.
Des de l'Ajuntament
de Calella, que encapçala la iniciativa, Montserrat Candini considera que aquest és només el primer pas per “buscar complicitats amb altres poblacions a la recerca d'una millora del servei al ciutadà”.
Experiència d'èxit
La col·laboració que començarà a caminar al Maresme ja ha complert amb escreix el primer any de vida al Bages. Les poblacions de Sallent, Sant Fruitós de Bages i Santpedor van ser les pioneres a Catalunya a prestar serveis policials conjunts, l'agost del 2012. El sergent en cap de Sallent, Jaume Salinas, qualifica de “molt positiva” una experiència que ja suma més de 200 col·laboracions entre els cossos durant el 2013 i que principalment van ser de suport a serveis d'urgències i dies festius i controls conjunts.
“Pràcticament ens vam avançar a la regulació perquè hi havia una inseguretat jurídica quan la policia havia d'actuar en un municipi que no era el propi i als tres pobles ens interessava treballar plegats”, explica. Salinas considera que el projecte suposa un pas endavant en l'homogeneïtzació dels criteris d'actuació policial i en l'estalvi que suposen les compres agregades, però admet que encara queda feina per fer. “Hem de resoldre la creació d'un òrgan de coordinació operativa que millori el servei en un futur”, valora.
Un model que interessa, però regulat de fa poc
Mancomunar serveis policials no és una proposta que neixi ara a Catalunya. Fa anys que les experiències conjuntes entre agents de pobles veïns es multipliquen, encara que fins al 3 d'agost del 2012 el Departament d'Interior no va emetre una ordre explícita que regulava aquests convenis. L'escrit recollia els requisits, que eren ser municipis limítrofs, no sumar més de 40.000 habitants, tenir cos de policia local propi i, en un principi, formar part de la mateixa comarca. Fonts del departament expliquen que han de ser els ajuntaments els que justifiquin amb un acord de ple la petició i que Interior els assessora sobre les condicions i la normativa que regeix la col·laboració. L'agost del 2012 es va encetar una experiència puntual entre Santa Maria de Palautordera i Sant Esteve de Palautordera, que no té cos policial, perquè agents de Santa Maria patrullessin pel poble veí els caps de setmana d'estiu i les nits de festa major. Properament, les policies de Montmeló i Martorelles començaran a treballar plegades.