Passen a disposició judicial els cinc detinguts per inflar el preu de les obres del TAV
Cinc persones més es troben en llibertat a l'espera de citació judicial
Els investigadors els atribueixen haver generat un sobrecost de 6 milions d'euros a la línia d'Alta Velocitat Barcelona-Madrid
Els cinc detinguts en l'operació contra una xarxa de funcionaris d'Adif i l'empresa adjudicatària Corsán acusats d'inflar el preu de les obres d'un tram de la línia d'Alta Velocitat (TAV) a Barcelona han passat aquest dimecres a disposició judicial.
Els detinguts que encara eren a dependències policials han arribat a primera hora de la tarda a la Ciutat de la Justícia en cotxes de la guàrdia civil sense logotip.
Segons han informat a Efe fonts pròximes al cas, dels deu arrestats el dilluns al matí en l'operació, cinc van ser deixats ahir dimarts en llibertat a l'espera de ser citats per la jutge. Els altres cinc compareixeran a partir d'aquesta tarda davant la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona. Tres d'ells han estat traslladats aquesta nit passada de Madrid a Barcelona i han arribat al complex judicial juntament amb els altres dos detinguts a la capital catalana, informa l'ACN.
Entre els cincs detinguts que han passat a disposició judicial figuren els responsables d'Adif Jaime G.L., que va ser responsable de les obres investigades, i Rafael R.G., director d'Alta Velocitat de la zona nord-oest. Tots dos han estat suspesos de forma provisional de les seves responsabilitats i funcions a Adif fins que s'aclareixin els fets, segons el gestor d'infraestructures.
Dos funcionaris més d'Adif també van ser detinguts per la Guàrdia Civil, si bé figuren entre els arrestats que han quedat en llibertat a l'espera que els citi la jutge.
També compareixeran davant la jutge a partir d'aquesta tarda el delegat de Corsán a Barcelona, Marino V. i directiu de la concessionària i responsable de les obres investigades Eduardo P..
També ho farà l'empresari Juan Luis M., d'origen mexicà, responsable d'obres ferroviàries i treballador de l'empresa Aecon, que va ser arrestat ahir quan acabava d'arribar de supervisar projectes a l'Aràbia Saudita.
Entre els detinguts que han quedat ja en llibertat figura Ramon A., que també va treballar a Corsan i que és un dels imputats en el cas Bárcenas, segons han confirmat a Efe fonts pròximes al cas.
El mes de març del 2008, la contractista Corsan Corviam, ara integrada a Isolux Corsan, es va adjudicar en concurs públic les obres del TAV al tram entre la futura estació de La Sagrera i el Nus de la Trinitat per un import de 67,9 milions, front als 98,6 milions d'euros pressupostats.
En l'operació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, s'investiga si directius de la contractista Corsan es van concertar amb qualificats funcionaris públics del gestor d'infraestructures Adif, que s'encarregaven de les obres, així com amb tècnics externs, per beneficiar econòmicament l'empresa en perjudici dels fons públics.
La Fiscalia Anticorrupció sospita que els detinguts –cinc a Madrid i cinc a Barcelona– van alterar de manera repetida els mesuraments tècnics dels treballs adjudicats en les obres del TAV de Barcelona a Madrid, van falsejar posteriorment les certificacions oficials de l'obra executada i van camuflar el desviament en la certificació final per donar justificació aparent a més treballs dels que realment havien efectuat.
Amb aquest mecanisme, Anticorrupció estima que els detinguts van generar un sobrepreu il·lícit en benefici de la contractista Corsán d'uns 6 milions d'euros, part dels quals van anar a parar als responsables d'Adif implicats en forma de donacions.