Societat

El futur de Can Sanpere a les urnes

Premià de Mar preguntarà als ciutadans si volen que s'expropiï una antiga fàbrica

El govern es compromet a acatar el resultat obtingut sigui quin sigui

Premià de Mar consultarà als seus veïns si volen que l'Ajuntament expropiï l'antiga fàbrica de Can Sanpere, una edificació enmig del poble en una zona en què el pla urbanístic preveu com a zona verda i d'equipaments però que està afectada per un procés judicial pel qual els seus propietaris volen construir una empresa de CD. El litigi, llarg i complex, està previst que es resolgui amb una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que s'espera a final del mes de novembre. En cas que la decisió sigui favorable a la propietària actual de la finca, l'empresa Josel, l'única manera d'aconseguir que es mantingui l'espai lliure previst és expropiar-li els terrenys per causa d'interès social. Tot i això, sigui quina sigui la decisió del tribunal, el consistori ha anunciat que tirarà endavant la consulta popular amb l'objectiu d'implicar directament la població sobre el futur d'aquesta finca. “Parlem d'una nova manera de fer política, amb una participació ciutadana compromesa en els temes que afecten tot el municipi”, explica l'alcalde, Miquel Buch (CiU). L'alcalde recorda que l'expropiació implica el pagament d'una xifra important a l'empresa, que afectarà el pressupost municipal “i per això volem saber si els ciutadans hi estan d'acord o no”.

La consulta es regirà per un reglament municipal de govern obert i participació ciutadana aprovat per ple el març de l'any passat i orientat a millorar i fer més eficients les relacions entre els ciutadans i l'administració local, a banda d'impulsar la transparència en els temes d'interès general de la població. Prèviament a l'inici del procés, la totalitat de les forces polítiques de l'Ajuntament i l'entitat que defensa que Can Sanpere sigui un espai públic, la Plataforma Can Sanpere 100% Públic, que fa més d'un any que ocupa les instal·lacions, buscaran el consens per pactar tant la pregunta com per establir el preu màxim que l'Ajuntament està disposat a pagar per l'expropiació i que pugui ser assumit sense arruïnar les finances locals.

Campanya informativa

A partir d'aquí, la consulta pròpiament dita començarà. Hi haurà una campanya d'informació que començarà el 13 d'octubre perquè la gent conegui la situació amb profunditat. S'habilitaran espais municipals pel debat públic i el consistori editarà un llibret amb el resum dels informes tècnics que expliquin les conseqüències de l'expropiació dels terrenys de Can Sanpere, l'opinió de cada partit polític i de la plataforma, i fins i tot se cedirà un espai als propietaris dels terrenys perquè hi puguin dir la seva.

El llibret es farà arribar a cada casa, juntament amb la targeta censal per exercir el vot, que podrà ser presencial o a través d'internet “amb total garantia de control i transparència del procés”. En aquest sentit, el sistema que s'utilitzi no permetrà que hi hagi duplicitat de vots i cada mesa presencial estarà integrada per dos voluntaris escollits aleatòriament del padró i una persona de la plantilla municipal nomenada per l'Ajuntament.

Nou dies de consulta

El període de consulta s'ha establert del 14 de novembre al migdia al 22 de novembre, i hi podran votar tots els premianencs de més de 16 anys, que són unes 22.800 persones. “Nosaltres posarem tots els instruments perquè els ciutadans puguin participar en el procés i confiem en una resposta massiva”, explica l'alcalde que, en qualsevol cas, avança que el govern que ell encapçala acatarà el resultat de les urnes. “Els polítics hem decidit no decidir, perquè sigui el poble el que es manifesti i es comprometi amb el futur de Can Sanpere”, manté, i també hi afegeix: “Estem parlant d'un espai verd enmig d'una població amb la densitat urbana més alta de tot Catalunya.”

Paral·lelament, aquest mateix mes la propietària de la finca podria executar l'ordre d'enderrocament de les naus suspesa arran de l'ocupació de l'espai i que, des de llavors, funciona com a centre social autogestionat. El dia 23 de novembre està previst que declarin als jutjats els quatre membres de la plataforma que han estat imputats per l'ocupació, que va començar a l'abril de l'any passat.

22.800
persones
és el nombre de votants de més de 16 anys que hi podran participar, segons el padró municipal.
9
dies
és el que s'allargarà el període de la consulta per l'expropiació de Can Sanpere: del 14 al 22 de novembre.

El forn crematori de Vilassar de Dalt, a debat

L'alcalde de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs (GEVD) es va comprometre a principi d'agost a sotmetre a consulta popular la instal·lació d'un tanatori, amb forn crematori inclòs, a propòsit de les queixes dels veïns de la zona de Vallmorera, on està previst que es construeixi el complex funerari. El ple va ratificar la creació d'una comissió de seguiment del projecte amb la participació de tots els grups municipals i de representants de la plataforma contrària a l'equipament, que basa el seu rebuig en la contaminació que, a parer seu, provoca la incineració. La comissió encara no s'ha reunit però està previst que ho faci en les properes setmanes. L'alcalde defensa que s'obri un debat “raonat i raonable” sobre el forn crematori i que els integrants de la comissió “tinguin accés a tota la informació relativa a la proposta, inclosos els informes tècnics sobre aspectes tan sensibles com la contaminació i les conseqüències d'una hipotètica retirada del projecte”.

En aquest sentit, Godàs recorda que el complex funerari va superar en el seu moment tots els tràmits legals per poder-se construir i que la seva arribada al poble representarà una inversió important per a les arques municipals. Tot i això, en el seu moment ja va assegurar que en cas que es mantinguessin les discrepàncies entre les dues faccions enfrontades “malgrat tota la informació facilitada”, el consistori convocarà una consulta popular per sotmetre a la decisió de la ciutadania el projecte funerari. “Creiem en la democràcia participativa i no tenim cap problema per exercir-la, però els ciutadans han de conèixer a fons els pros i els contres del que comporta construir el complex funerari a Vilassar de Dalt”, assenyala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella