Societat

Zona penitenciària

El centre per a interns en règim obert de Barcelona i el de preventius es construiran a la Zona Franca

L'Ajuntament adquirirà la finca de la Model i edificarà el centre obert, que llogarà a la Generalitat

El tancament de la Model es manté per al primer semestre del 2017

La incògnita sobre l'emplaçament definitiu dels dos nous equipaments penitenciaris que han de permetre tancar la històrica presó Model de Barcelona, situada al bell mig de l'Eixample, i el centre obert d'homes del barri de la Trinitat ja ha quedat resolta. Finalment, tots dos centres –un per a presos preventius i l'altre per a interns en règim obert, és a dir, que només dormen a la presó– es construiran en un mateix solar de la Zona Franca, que concentrarà bona part de la població reclusa de la ciutat.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i els consellers de Justícia i Economia, Germà Gordó i Andreu Mas-Colell, van signar ahir un protocol de col·laboració en presència del president de la Generalitat, Artur Mas, per reordenar el mapa de centres penitenciaris de la ciutat, un acord que confirma el tancament definitiu de la Model durant el primer semestre del 2017. “Aquest cop podem dir a tothom que va de debò”, va assegurar Mas, conscient que el projecte de substitució de la Model –on ara hi ha uns 1.300 reclusos– té una llarga història plena d'incompliments. Com a primer pas, a final d'aquest any la Generalitat cedirà al consistori la titularitat del solar que ocupa el penal centenari i, d'aquesta manera, compensarà una part del deute que té amb l'Ajuntament, que puja a 143 milions. El valor de l'aprofitament urbanístic de la finca, que és de 15 milions, prové d'una parcel·la situada a la zona del carrer Nicaragua, on es podrien edificar fins a 30.000 m² de sostre d'oficines i hotels, ja que la resta del sòl està qualificat de zona verda i equipaments.

El consistori no ha pres encara cap decisió sobre la utilització d'aquest espai, però sí s'ha compromès a reiniciar el procés de participació ciutadana que ja es va fer anys enrere per tornar a donar veu als veïns i decidir l'ús que es donarà als terrenys destinats a zona verda i equipaments. El president de la FAVB, Lluís Rabell, va explicar ahir que estan pendents de tenir una reunió de treball amb el districte de l'Eixample, en què donaran prioritat al projecte d'equipaments. “No volem de cap manera que se segueixi el model d'enderrocar-ho tot; hi ha elements patrimonials, arquitectònics, artístics i de memorial democràtic que volem preservar”, va afirmar. En qualsevol cas, Rabell va considerar una bona notícia que s'hagi fixat una data per al tancament de la Model “amb possibilitats de ser certa” i va celebrar que s'hagi previst començar a executar els treballs en els pròxims mesos.

De fet, el protocol signat ahir manté que el primer trimestre de l'any vinent s'ha de tancar el centre obert, situat a la confluència dels carrers Entença i Rosselló. Els 250 interns que hi ha actualment es traslladaran llavors als centres oberts d'homes de Wad-Ras i la Trinitat, i aquest primer espai alliberat s'enderrocarà i urbanitzarà durant el primer semestre de l'any vinent. Pel que fa a la Trinitat, es preveu que el centre obert es pugui tancar a final del 2016. El sòl que ocupa es lliurarà a l'Ajuntament, que el destinarà a zona verda, equipaments i habitatge, mentre que la Generalitat conservarà 3.969 m² de superfície per a la construcció d'habitatge social.

Wad-Ras es rehabilitarà

L'acord entre la Generalitat i l'Ajuntament inclou que el nou centre de preventius de la Zona Franca es construeixi “preferentment” el primer semestre del 2017, sense quantificar la inversió que farà el govern, i que disposi de 600 places per a homes. El nou centre per a interns en règim obert es construirà al mateix solar, però en aquest cas qui posarà els diners serà l'Ajuntament. El consistori invertirà entre 24 i 29 milions en l'equipament i després el llogarà al govern. El centre tindrà 800 places per a homes i es preveu que estigui construït abans de final del 2016. Un cop entri en funcionament es podrà tancar el centre obert d'homes de la Trinitat, i també s'hi traslladaran
els interns que hi ha actualment al centre obert de la presó de dones Wad-Ras. En aquest cas, quan el centre obert tanqui es rehabilitarà l'equipament –que es va posar en marxa el 1983 al Poblenou–,
ja que la nova presó de dones que s'havia de construir a Sant Llorenç d'Hortons no es farà perquè la població reclusa femenina no ha crescut tant com es preveia.

El conveni signat ahir va rebre les crítiques de tots els partits de l'oposició a l'Ajuntament, que entenen que l'acord arriba amb retard i suposarà un sobrecost per a la ciutat. El president del grup municipal d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, també va exigir que no es construeixin hotels ni habitatge lliure al solar de la Model.

LES XIFRES

1.300
reclusos
hi ha actualment a la Model, dels quals 250 estan en règim obert.

LES FRASES

Aquest és un acord històric que permet a Barcelona recuperar dos grans espais de la ciutat a l'Eixample i a Sant Andreu
Xavier Trias
Alcalde de Barcelona
És una bona notícia que s'hagi fixat una data de tancament de la Model amb possibilitats de ser certa
Lluís Rabell
President de la Favb
231
interns
hi ha ara al centre obert d'homes de la Trinitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA
SALUT

Astrazeneca demana a la CE que retiri la seva vacuna contra la Covid-19

barcelona
societat

Identifiquen una nova forma genètica de l’Alzheimer

barcelona