Vallès Oriental

Ester Roma, de Sant Celoni, porta ‘Hivern' al Versus Teatre de Barcelona

L'obra es podrà veure fins al 2 de novembre

La directora Ester Roma, de Sant Celoni, presenta aquest dimecres al Versus Teatre de Barcelona, Hivern (2000) de l'autor noruec Jon Fosse. L'obra, que ha estat traduïda per ella mateixa de l'alemany, es pot veure fins al pròxim 2 de novembre.

“Estic molt nerviosa i alhora excitada perquè és la primera vegada que presento alguna cosa amb suport mediàtic i que vindrà més gent, més enllà dels amics i la família. Gent que vindrà i que ho valorarà sense pèls a la llengua”, assegura Roma a pocs dies de l'estrena. Aquesta serà la tercera vegada que Roma dirigirà Hivern, després d'haver-la presentat a l'Institut del Teatre (2009) i d'haver-la portat també al Porta 4 de Gràcia (2010).

L'obra és “intimista, parla de com ens comuniquem les persones i com es creen les relacions”, explica Roma, i només hi ha dos actors: un noi (Ramon Bonvehí) i una noia (Bàrbara Roig). El disseny escenogràfic és senzill, i se n'ha fet càrrec la celonina, igual que la il·luminació i el vestuari. Sobre l'autor de l'obra es mostra sorpresa que aquí ningú el conegui: “S'han fet més de 900 produccions al món de Fosse, té més de 30 obres, ha estat traduït a 40 idiomes, ha sonat diverses vegades com a premi Nobel de Literatura i aquí ni existeix la traducció!”.

Roma es mostra confiada que presentar Hivern al Versus suposarà un gir i que a partir d'aquest projecte en vindran més. Admet que té algunes idees per començar a treballar en els propers mesos i no es tanca per res a tornar a pujar a dalt d'un escenari com a actriu. “El fet que em posés a dirigir va ser una mica circumstancial”, diu. De fet, a Hivern farà de dona en dues de les funcions. “La Barbarà té uns compromisos i vam pensar que ho podia fer jo perquè m'ho conec de dalt a baix”, diu.

Després d'estudiar Educació Social i amb 23 anys, Roma va decidir anar a formar-se com a actriu a Alemanya. Va fer un curs de pedagogia del teatre a Bremen i després va fer la carrera d'Art Dramàtic a Berlín. Un cop acabats els estudis i deu anys després d'haver fet les maletes, la van seleccionar en dues audicions, però ella volia tornar a casa. Aquí la crisi ja havia començat i no va tenir més opció que ser acomodadora de teatre. Allà va conèixer Bonvehí, l'actor d'Hivern, que li va demanar que dirigís el seu projecte, i també el de la Bàrbara Roig, a l'Institut del Teatre. Així es va iniciar Roma a la direcció. “Ja havia fet alguns cursos i no em desagradava”, diu. El 2009 va néixer Hivern a partir de la seva pròpia traducció i ara quatre anys després, arriba el premi de dirigir l'obra al Versus.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia