Societat

475 Q U I L O S

Cada català produeix gairebé mitja tona de residus municipals a l'any

Entre les poblacions grans, només Castelldefels i Vilanova i la Geltrú superen la mitjana

Del total, l'àrea metropolitana
de Barcelona en produeix el 60%

Sorprèn, però no escan­da­litza prou. Cada català és capaç de gene­rar, en un any i sense esforçar-s'hi gaire, quasi mitja tona de resi­dus. Exac­ta­ment, 475 qui­los. No ens allu­nyem gaire de la mit­jana euro­pea (492 qui­los, el 2012), però, superats els anys d'opulència i con­su­misme desen­fre­nat de la dècada ante­rior, el més posi­tiu és que últi­ma­ment s'ha notat una tímida però enco­rat­ja­dora reducció. Si el 2012 la gene­ració diària de resi­dus per càpita se situ­ava en 1,35 kg, el 2013 era d'1,30 kg, dada que ens deixa als nivells del 1997.

Les estadísti­ques de l'Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya (ARC), ali­e­nes a les indi­vi­du­a­li­tats, mos­tren, per pobla­ci­ons, que Cas­tell­de­fels (557 qui­los) i Vila­nova i la Geltrú (532) són els dos únics muni­ci­pis amb més de 50.000 habi­tants que superen la mit­jana cata­lana. Però tant o més que aques­tes xifres cri­den l'atenció les dades d'altres muni­ci­pis més petits (vegeu gràfic). Mar­ga­nell (2.176 qui­los), Santa Susanna (1.853) i Sant Pere de Vila­ma­jor (1.748) són les tres pobla­ci­ons cata­la­nes que el 2013 encapçala­ven el rànquing de pro­duc­to­res de resi­dus muni­ci­pals.

Santa Susanna, per exem­ple, tot i haver reduït en 366 qui­los la quan­ti­tat de dei­xa­lles anu­als per càpita entre el 2008 i el 2013, ha de fer front, igual que Cas­tell­de­fels, a una impor­tant població fluc­tu­ant, com passa a la majo­ria dels muni­ci­pis turístics. “Som uns 3.200 habi­tants per­ma­nents, més uns 3.000 de segona residència. Si hi afe­gim que tenim uns 15.000 llits, el volum de resi­dus que es gene­ren aquí a l'any ha de ser impor­tant per força”, explica Joan Com­po­lier, alcalde de Santa Susanna.

En el cas de Sant Pere de Vila­ma­jor, en canvi, en cinc anys (2008-2013) han mul­ti­pli­cat per tres el nom­bre de resi­dus muni­ci­pals. Joan Bru­guera, regi­dor d'Obres i Ser­veis, creu que això és degut a diver­sos fac­tors. Pri­mer, a un aug­ment de la població: el 2007 hi havia 3.728 habi­tants i el 2013, 4.293. Segon, a la gran dis­persió dels veïns: “Repar­tits en uns 40 quilòmetres de car­rers, bàsica­ment sego­nes residències, implan­tar sis­te­mes de reco­llida selec­tiva com el porta a porta és invi­a­ble”, reco­neix Bru­guera. I ter­cer, a l'inci­visme –prou cone­gut per les dues parts– d'alguns habi­tants de Sant Antoni de Vila­ma­jor: “N'hi ha que no tenen ganes de reci­clar ni al seu muni­cipi ni al nos­tre i ens fan un abo­ca­ment indis­cri­mi­nat de dei­xa­lles.”

Fer-ho i fer-ho bé

Ter­rassa és, de tots els muni­ci­pis grans, on menys resi­dus domèstics es van gene­rar el 2013 (últi­mes dades de l'ARC) per per­sona. Si van acon­se­guir bai­xar fins als 339 qui­los és, segons Eva Her­rero, regi­dora de Medi Ambi­ent, per dos grans objec­tius: pre­venció i reci­clatge. “La reco­llida en con­te­ni­dor et dóna un 34% o un 35% de reco­llida selec­tiva i és molt difícil incre­men­tar-la més. Això sig­ni­fica que hi ha un 66% que por­tem a l'abo­ca­dor i el que volem és inver­tir els per­cen­tat­ges.” Com? Començant a implan­tar, en el període 2015-2020, sis­te­mes de reco­llida com el porta a porta en alguns bar­ris, en el marc del pla local de pre­venció i gestió de resi­dus que han de tenir tots els muni­ci­pis de més de 50.000 habi­tants, i també inci­dint en la fis­ca­li­tat. “Tenim un sis­tema de boni­fi­ca­ci­ons per ús de dei­xa­lle­ria per pre­miar els que ho fan més bé.”

Tant la regi­dora de Medi Ambi­ent ter­ras­senca com la tinenta d'alcalde de Ser­veis Urbans de Sant Cugat del Vallès, Cris­tina Paraira, coin­ci­dei­xen que, més enllà de la infor­mació donada al ciu­tadà, la crisi també els ha donat un cop de mà a l'hora de reduir qui­los de brossa. “Sant Cugat era un dels muni­ci­pis que gene­ra­ven més resi­dus, i en l'àmbit muni­ci­pal les xifres ens pre­o­cu­pa­ven”, reco­neix Paraira. Del 2008 al 2013 han pas­sat de 721 qui­los a 399 (el des­cens més impor­tant entre els muni­ci­pis grans) a còpia d'anar sumant ini­ci­a­ti­ves: des de tallers de sen­si­bi­lit­zació i cam­pa­nyes con­tra l'ús de bos­ses de plàstic fins a l'incre­ment del nom­bre de con­te­ni­dors al car­rer, pas­sant per la incen­ti­vació del com­pos­tatge a casa i la reco­llida gratuïta a domi­cili de la fracció lle­nyosa. “Cada vegada hi ha més consciència i col·labo­ració per part dels ciu­ta­dans. De tota manera, si bé és cert que reco­llim selec­ti­va­ment més quan­ti­tats, hem de reco­llir encara més net, perquè ens tro­bem força resi­dus impro­pis”, explica Paraira.

De les qua­tre capi­tals, Tar­ra­gona (464 qui­los) i Bar­ce­lona (448) estan al davant, quant a gene­ració de resi­dus per per­sona i any, de Lleida (389) i Girona (387). De fet, l'àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona pro­du­eix el 60% del total de resi­dus muni­ci­pals de Cata­lu­nya. En mol­tes ciu­tats, però, els furts de resi­dus de cert valor (cartró i fer­ra­lla) de con­te­ni­dors i dei­xa­lle­ries també han fre­nat els resi­dus.

Tocar la but­xaca

El 2013 a Cata­lu­nya es van gene­rar 3.588.822 tones de resi­dus muni­ci­pals, un 4% menys que el 2012. És a dir, “en cinc anys, els cata­lans hem reduït els resi­dus en 600.000 tones: un dis­ba­rat”, comenta Josep Maria Tost, direc­tor de l'Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya (ARC). De tota manera, segons ell, fins al 2020 encara podem ser més ambi­ci­o­sos i fixar-nos com a objec­tiu reduir un 15% els actu­als 1,3 qui­los de resi­dus per per­sona i dia. Per acon­se­guir-ho, Tost té clar que s'ha d'anar cap a la fis­ca­li­tat medi­am­bi­en­tal, en con­sonància amb el que ja es fa a Europa, i una de les eines a uti­lit­zar –con­sen­su­ada amb el món local– és l'apli­cació del cànon per ús d'un abo­ca­dor. El 2015, cada ajun­ta­ment haurà de pagar 19,10 euros per tona de dei­xa­lles que hi porti, amb un incre­ment de cinc euros per any, “de manera que el 2020 la pena­lit­zació esti­gui al vol­tant dels 50 euros per tona”.

Com menys reci­cles o més resi­dus gene­res, més pagues. Per al direc­tor de l'ARC, aquesta ha de ser la línia a seguir, perquè “hi ha una part de la població que només can­via els hàbits quan li toquen la but­xaca”. En aquest sen­tit, i tenint en compte que la reco­llida selec­tiva repre­senta un 38% del total –lluny del 65% d'alguns països euro­peus–, Tost asse­gura: “Encara tenim molt recor­re­gut, sobre­tot en la fracció orgànica; en reco­llim molt poca.”

L'altre front en què cal con­cen­trar els esforços els pro­pers anys és la pre­venció. Par­tint de la idea que el residu que no exis­teix és el que no es genera, “el que cal és ser selec­tiu des del mateix moment en què com­prem”. Triar per triar, val més pro­veir-se a gra­nel en comp­tes d'aga­far safa­tes de por­ex­pan amb poques uni­tats, uti­lit­zar el cabàs o el carro en lloc de bos­ses de plàstic, optar per enva­sos reu­ti­lit­za­bles... “I, evi­dent­ment, des del punt de vista de la pro­ducció indus­trial, també s'ha de tre­ba­llar per mini­mit­zar l'enva­sat super­flu”, opina Tost.

LES FRASES

Amb uns 15.000 llits [al municipi], el volum de residus que es generen aquí ha de ser important per força
Joan Campolier
alcalde de santa susanna
La recollida en contenidor et dóna un 34% de recollida selectiva i és molt difícil incrementar-la
Eva Herrero
reg. de medi ambient de terrassa
Sant Cugat era dels municipis que generaven més residus, i les xifres ens preocupaven
Cristina Paraira
tinenta d'alcalde de sant cugat
Hi ha una part de la població que només canvia els hàbits quan li toquen la butxaca
2.176
quilos
de deixalles anuals per càpita es van generar a Marganell. Al darrere hi ha Santa Susanna i Sant Pere de Vilamajor.
557
quilos
de residus municipals va produir de mitjana cada veí de Castelldefels l'any 2013.
Des de la producció industrial, també s'ha de treballar per minimitzar l'envasat superflu
Josep Maria Tost
dir. ag. de residus de catalunya
Els municipis no tenen una normativa en què agafar-se; es depèn de la bona voluntat de la gent
Mercè Girona
sòcia fundadora del cepa

Municipis a favor del residu zero i d'una llei catalana

Girona, Terrassa, Mataró, Cerdanyola del Vallès, Valls, Gelida, Vilanova de Prades... Fins a una cinquantena de municipis, grans i petits, a més del Consell Comarcal del Pla d'Urgell i el de l'Alt Penedès, entitats, empreses i universitats, han signat mocions de suport a l'Estratègia Catalana Residu Zero. L'objectiu d'aquest fòrum és, segons explica Mercè Girona, sòcia fundadora del CEPA-Federació Ecologistes de Catalunya, “actuar des de diversos àmbits, des del normatiu fins al fiscal”, per intentar reduir els residus a la mínima expressió.

Per aconseguir-ho, tots els que s'han adherit a l'Estratègia Catalana Residu Zero estan d'acord a plantejar una llei catalana de prevenció de residus que, com a molt tard, hauria de ser una realitat abans d'acabar aquest any. “Fa uns anys vam fer una proposta i tothom va dir que estava molt bé, però ningú va tenir la valentia de tirar-la endavant”, explica Girona. Mentrestant, “com que els municipis no tenen una normativa en què agafar-se, tot depèn de la bona voluntat dels ciutadans”, diu la portaveu del CEPA.

De moment, però, amb dos anys de retard, el que es preveu aprovar aquesta primavera és el programa general de gestió de recursos i residus Precat 2013-2020, que fixa els objectius per als propers anys. Des del CEPA el consideren “un model continuista” i poc eficient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia