Societat

Patrimoni

La solidaritat, a la motxilla

Centenars d'excursionistes i turistes porten fins a Sant Aniol d'Aguja bosses amb material per a les obres del refugi

Els paquets, d'entre cinc i vuit quilos, s'han de carregar durant més d'una hora per un corriol

Els excursionistes i els turistes que aquest estiu caminen de Sadernes a Sant Aniol, a l'Alta Garrotxa, són invitats a carregar unes bosses de material per rehabilitar l'antiga rectoria de Sant Aniol d'Aguja, que es vol convertir en refugi. La iniciativa, posada en pràctica per primer cop l'estiu de l'any passat, està tenint molt bona acollida. Els paquets, d'entre cinc i vuit quilos de pes cadascun, contenen principalment sorra (que servirà perquè els paletes la barregin amb el ciment i el pòrtland) i teules. Estan apilats al Gomarell, el paratge on es capta l'aigua corrent d'alguns municipis de la zona i punt on s'acaba la pista de la Muntada. És el lloc més proper a Sant Aniol on es pot arribar amb un vehicle.

A partir d'aquí, l'únic accés a Sant Aniol és un corriol que s'ha de fer a peu i que obliga a creuar més d'un cop la riera. La col·laboració es tradueix en una hora o una hora i quart de caminada amb aquell pes extra. “A cada bossa hi ha una quantitat petita, però com que a l'estiu hi puja tanta gent, es nota molt!”, explica un dels fundadors dels Amics de Sant Aniol d'Aguja, l'associació que està tirant endavant la rehabilitació de l'indret més popular de l'Alta Garrotxa. Segurament, al principi els qui es topaven amb el piló de bosses i els cartells explicatius ho devien trobar estrany, però, a hores d'ara, no hi ha colla, siguin excursionistes veterans que estan cobrint una ruta o siguin turistes amb xancletes a la recerca de gorgues per banyar-s'hi, que no portin una o més bosses, com podrà comprovar qualsevol que camini aquests dies per la zona.

Pocs recursos

Aquesta col·laboració és un bon complement a les jornades de trasllat de material que els Amics de Sant Aniol d'Aguja organitzen de tant en tant i que mobilitzen desenes de voluntaris en una matinal. Fins i tot hi ha hagut dies que han tingut tanta gent que la sorra, les teules o els rajols han fet camí, de mans en mans, en una cadena humana. Irònicament, d'aquestes jornades en diuen d'helicòptering: és el sistema alternatiu –la versió pobre, podríem dir-ne– del trasllat amb helicòpter que poden organitzar els qui disposen de prou recursos. Només algun cop, i de manera excepcional, han disposat d'un helicòpter per dur-hi el material més pesat. Calculen que tota la rehabilitació costarà uns 300.000 euros. El projecte el van tirant endavant, per fases, gràcies a la implicació dels ajuntaments de la zona, diverses entitats excursionistes, la Diputació, el Consorci de l'Alta Garrotxa, l'Obra Social de La Caixa, les aportacions de particulars i les recaptacions en actes benèfics, com ara concerts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Nova edició del Festival de Murals i Art Rural de Penelles

Penelles
La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona