Societat
Dos anys de l'ocupació de Can Sanpere de Premià de Mar
Dinamitzant Can Sanpere
Durant els més de dos anys que fa que la fàbrica està ocupada s'hi estan tirant endavant iniciatives com ara classes de reforç escolar, la creació d'una emissora de ràdio o un rocòdrom
El col·lectiu que la gestiona reclama que passi a ser un gran espai verd i que es conservi una part de l'antiga fàbrica tèxtil
Ja fa més de dos anys que es va ocupar l'antiga fàbrica tèxtil de Can Sanpere, situada en ple centre de Premià de Mar, fita immortalitzada amb una cançó d'un grup de hip-hop del municipi. Paral·lelament al procés d'expropiació del qual està pendent per destinar-la, en principi, a zona verda i equipaments, el cert és que durant aquest temps un grup d'un centenar de persones de totes les edats –aplegades en una desena de col·lectius– s'ha organitzat per convertir-la en un centre autogestionat on s'han fet i s'estan generant activitats de tot tipus amb la intenció de dinamitzar aquest gran espai que té una superfície de 9.500 m², aproximadament.
“Tot plegat és molt dinàmic i contínuament hi van naixent projectes sense ànim de lucre”, explica Andreu Mumbrú, un dels membres de l'Assemblea Can Sanpere, que destaca que les activitats “són obertes a tothom”. Precisament, un dels projectes que tenen més èxit són les classes de reforç escolar. “L'any passat un grup de tres o quatre mestres del poble van iniciar aquesta activitat per als alumnes de primària”, explica Mumbrú, que assenyala que enguany l'equip de docents s'ha ampliat fins a arribar a catorze mestres i que també es farà reforç de secundària, cosa que fa preveure que també s'ampliarà el nombre d'alumnes, que l'any passat es va situar en una vintena. Per dur-ho a terme, s'ha equipat una sala de la fàbrica amb material escolar didàctic i tots els utensilis necessaris, com si d'una aula es tractés.
Altres projectes consolidats del centre engloben multitud de disciplines, com ara un grup de jocs de rol, una pista de futbol sala, grups de balls de saló i de dansa africana, o la consolidació d'una coral que s'anomena Trompetes de la Mort. A més, també s'ha iniciat l'armari solidari, que permet que un cop a la setmana tothom qui ho vulgui pugui intercanviar roba, o el rocòdrom, en què s'ha habilitat una sala de l'espai amb la intenció de poder organitzar un grup excursionista. Segons avança Mumbrú, un dels projectes en què s'està treballant actualment és la creació d'una emissora de ràdio lliure. “L'estudi ja està pràcticament muntat, i la intenció és engegar-la per la castanyada”, explica el membre de l'assemblea, que assenyala que “ara es configurarà la graella de la programació”. “S'intenta que les activitats no s'encavalquin”, manifesta Mumbrú, que recorda que a Can Sanpere també s'hi fan altres activitats, com ara el cinema a la fresca, la Cafeta dels dimecres o xerrades i col·loquis.
El centre autogestionat de Can Sanpere, on no hi viu ningú, s'organitza a través de l'assemblea, que al seu torn es divideix en comissions que s'encarreguen de tasques més específiques. Pel que fa a la situació de la fàbrica, respecte a la qual l'Ajuntament va fer l'any passat una consulta, per decidir si la ciutadania volia que s'expropiés, el col·lectiu que la gestiona fa tres grans reclamacions: que l'espai sigui 100% públic, que hi hagi una gran zona verda i que es conservi una part de la fàbrica, “ja que té un valor tant històric com arquitectònic”, assenyala Andreu Mumbrú, que recorda la “mancança d'equipaments públics i d'un parc gran” que hi ha a Premià de Mar. De fet, la plataforma Can Sanpere va elaborar un informe per demanar que les naus més antigues de la fàbrica fossin declarades bé cultural d'interès local (BCIL). A més, i a tall d'anècdota, qui s'acosti al centre de Can Sanpere potser es trobarà amb la Blea, una simpàtica gata que dóna la benvinguda als visitants de l'antiga fàbrica tèxtil.