La Tria de Mulats perilla

Els eugassers es queixen dels costos per adaptar-se a la normativa del sector i diuen que aquest any ja no volien baixar a Espinavell

Els ramaders del Ripollès que participen a la Tria de Mulats d'Espinavell van amenaçar ahir de baixar sense cavalls o bé de no baixar ni ells ni els animals a la propera edició d'aquesta manifestació ramadera tradicional, perquè la nova normativa europea del sector els incrementa el cost de producció dels pollins entre un 10 i un 20 per cent. Van aprofitar per reclamar de paraula i amb una pancarta que el Departament d'Agricultura i Acció Rural (DAAR) els concedeixi ajuts directes i indirectes per fer front a aquests costos i recuperar part del preu del pollí, que ha caigut a l'entorn dels 300 i 400 euros, el preu que es pagaven ahir a les planes d'Espinavell. «Ha anat d'un pèl que no baixem, però som catalans i som uns cagats i al final hem dut les eugues a Espinavell», es lamentava Joan Moret, un dels portaveus dels ramaders.

Ell mateix va voler explicar el perquè de la pancarta que deia «Senyors del DAAR. No som cavalls del polo, sinó cavalls de carn. Prou paperassa» i que presidia els corralets dels prats d'Espinavell, afegint-hi que la nova normativa europea del sector posa en un mateix sac els cavalls d'esbarjo i els destinats al consum humà. Això, segons ell, incrementa els costos de producció, ja de per si massa elevats, en uns 20 o 30 euros, quant a cost del veterinari, de la implantació d'un xip identificatiu i d'elaboració d'una mena de passaport per a cada cap de bestiar. Tot plegat incrementa fins a un 20 per cent el cost final dels pollins, que ara es paguen per sota el que valien fa cinc anys, uns 300 o 400 euros segons el cas. Moret va dir que els ramaders reclamen un ajut directe del DAAR per arribar als 500 o 600 euros per cap i va assegurar que, tot i així, només cobririen les despeses. «Aquest any, ho hem arreglat amb la targeta sanitària. L'any vinent ja ho veurem», va sentenciar, tot afegint-hi: «Som pagesos, no pas oficinistes.» El director dels serveis territorial del DAAR a Girona, Josep Guix, va dir que mantenen converses amb els ramaders i que faran tot el que puguin per ajudar-los a fer front a aquesta situació. Ahir a Espinavell, hi havia 300 eugues i prop de 180 pollins. Des dels volts de Sant Joan han estat a Rojà i n'ha tingut cura en David Sanromà de can Guerris, que fa quatre anys que va substituir en Cisco del Querol, que va fer d'eugasser durant cinquanta anys. Van baixar-ne més perquè, a diferència del que sol passar, a les set del matí no hi havia boira i va ser més fàcil agrupar els escamots. Aquest any, havien estassat el camí –una reivindicació històrica–, cosa que va facilitar la baixada de la comitiva de curiosos que acompanyaven els animals.

Concurs nacional pirinenc

Àngel Freixa, de can Freixa de Molló, va ser qui va guanyar els primers premis per al millor semental i per a la millor ramaderia. Joan Moret, de ca n'Illa de Llanars, els primers premis per a la millor parella i per al millor pollí. El premi al millor exemplar d'entre 1 i 2 anys va ser per a Josep Pastoret, del mas el Querol de Molló. El segon i el tercer premis a la millor ramaderia o lot van ser per a Francisco Vilarrasa, del mas Gascó, i Joan Boixeda, del mas Comella. Els guanyadors de l'edició de la Tria de Mulats d'aquest any tenen el premi afegit que podran participar, el 21 de novembre vinent, al Concurs Nacional del Cavall Pirinenc, que en aquesta ocasió se celebrarà al municipi de Llanars, a la vall de Camprodon. A les planes d'Espinavell, també hi havia eugues i pollins del mas Cruanyes, can Fogonella i can Xacó, can Barnedas, can Burgas, can Gascó, can Pau, can Galceran, can Pastoret, la Moixa, ca n'Illa, can Bocada, can Moi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella