Societat

Societat

Esbarjo amb teràpia

Un poni com a cura de salut

L'associació Layla de Sant Hilari Sacalm treballa pel benestar dels nens i dels animals des de fa dos anys

L'Ajuntament dóna suport a l'entitat i li derivarà infants del poble en situacions de risc emocional i exclusió social

Una malaltia a Sant Hilari va contribuir que es creés una entitat. L'associació Layla pel benestar dels nens i els ponis va néixer fa dos anys, quan van diagnosticar un aneurisma cerebral al marit de la Pietat Tarrés, la presidenta de Layla.

Tarrés explica que llavors el neuròleg i el psicòleg del marit van recomanar-li que en Jordi provés de fer una activitat que li fes assumir responsabilitats o feines regulars. A casa de la família, que tenen dos fills, havien tingut cavalls, i van trobar en els ponis l'eina que els convenia.

Una família els va donar quatre ponis. I així en Jordi va passar a cuidar-se'n. Els animals, en Pepito, l'Aníbal, la Tina i la Laurence (dos mascles i dues femelles), tenen entre deu i dotze anys. La Pietat explica que són ponis petits, “com un gos gran”.

Les activitats amb el poni han ajudat en Jordi, que havia anat perdent part de la memòria recent. Des de fa un temps, la seva psicòloga de l'hospital de Santa Caterina de Salt ha constatat la millora del criador de ponis i que el seu deteriorament cognitiu s'ha estabilitzat.

A Tarrés l'ajuden tres voluntàries, la Cristina, l'Aneta i l'Eloi. Tots quatre col·laboren per tenir en bon estat les instal·lacions de l'associació i en les activitats que organitza Tarrés els dissabtes per als nens (que sempre hi han d'anar amb un adult). Un altre dels amants dels ponis és en Raül, un noi cec i amb trastorn de l'espectre autista. Acompanyat d'un tutor, en Raül visita els ponis tres cops a la setmana. “Els raspalla, posa ferradures a l'animal i té cura de la higiene”, explica Tarrés.

Layla ha firmat recentment un conveni amb l'Ajuntament de Sant Hilari per al 2016. Entre altres accions, a través del seu programa “suport de lleure amb ponis petits, Layla ajudarà infants del municipi que pateixen situacions de risc emocional i exclusió social derivats des dels serveis socials municipals”.

El regidor de Benestar Social de Sant Hilari, Jordi Moragas (Partit Independent de les Guilleries), valora la feina de l'entitat. L'Ajuntament els aportarà 300 euros a l'any i Layla col·laborarà amb el consistori en les festes locals. Des de fa temps, l'associació ja organitza excursions en poni a la plaça Dr. Gravalosa un diumenge al mes (per 4 euros).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia