Societat

L'accident deixa en estat de xoc el món universitari

Catalunya és un dels destins preferits dels estudiants d'Erasmus i l'Estat espanyol és el que en rep i n'aporta més

Les universitats catalanes mostren el condol per la tragèdia de Freginals

La tragèdia d'ahir a Freginals va causar una enorme commoció a tot el país i, molt especialment, entre la comunitat universitària i els estudiants del programa Erasmus d'intercanvi d'estudiants, de la Comissió Europea, en el qual participaven les víctimes. Catalunya ha estat, tradicionalment, un dels destins favorits dels estudiants europeus i, segons dades de la secretaria d'Universitats i Recerca, el curs 2013/14 en va acollir més de 4.300. La Universitat de Barcelona (UB) és la novena d'Europa en recepció d'Erasmus, amb 1.103 el curs 2012/13.

De fet, l'Estat espanyol encapçala tant el rànquing de països receptors d'estudiants Erasmus (amb 39.277 el curs 2012/13, al davant dels 30.964 d'Alemanya), com el d'emissors (37.235, seguit de França amb 36.759). Segons un estudi de la Comissió Europea, el perfil tipus de l'estudiant d'Erasmus correspon a una noia (61% dels participants) de 23 anys que fa una estada a l'estranger de sis mesos.

A banda de la vida acadèmica a la universitat de destí, els estudiants internacionals participen en moltes altres activitats, com el viatge a les Falles de València que havia organitzat l'Erasmus Student Network (ESN) i que va acabar en tragèdia. L'ESN, l'associació d'estudiants més gran d'Europa, que té 14.500 membres actius i dóna servei a 190.000 estudiants cada any, segons les seves dades, va expressar ahir el seu condol per l'accident i es van posar a disposició de les autoritats per ajudar en aquestes circumstàncies. “Ens unim al dolor de les famílies, amics i familiars de les víctimes, en sentim molt la pèrdua i, de la mateixa manera, volem expressar la nostra més sincera predisposició a ajudar en tot allò que familiars, amics o institucions puguin necessitar”, va dir ESN en un comunicat. L'organització va aprofitar per demanar discreció i respecte per a les famílies de les víctimes, als quals van enviar el condol, i va mostrar el seu agraïment als voluntaris i als serveis d'emergència.

Les universitats catalanes van enviar mostres de condol i de solidaritat amb les víctimes de l'accident i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va posar, a més, a disposició de familiars i de les autoritats la seva Unitat de Trauma, Crisi i Conflicte de Barcelona. També es va sumar a les mostres de condol la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE). El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va agrair “l'escalf de la comunitat universitària”.

LES XIFRES

4.300
estudiants
del programa Erasmus són els que hi havia a Catalunya el curs 2013/2014, segons el govern.
9
posició
ocupava la Universitat de Barcelona en nombre d'estudiants d'Erasmus el curs 2012/2013.
23
anys
tenen de mitjana els estudiants europeus d'Erasmus. El 61% són noies. L'estada mitjana és de sis mesos.

Cinc minuts de silenci avui i espai de condol a la UB

Les dotze universitats catalanes –públiques i privades– faran avui, a les dotze del migdia, cinc minuts de silenci en record de les víctimes de l'accident d'ahir a Freginals. La Universitat de Barcelona (UB), d'on, segons el rector, Dídac Ramírez, probablement eren la majoria dels accidentats, va habilitar ahir un espai de condol al vestíbul de la porta principal de l'edifici històric, on tothom que vulgui retre homenatge a les víctimes podrà fer-ho fins dimecres a les deu de la nit. A l'espai, al qual s'accedeix per una catifa vermella, hi ha tretze poms de roses blanques en record de les víctimes mortals i quatre llibres de signatures. Les banderes de la UB onegen a mig pal des d'ahir al matí. El conseller d'Exteriors, Raül Romeva, la consellera de Presidència, Neus Munté, i el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, van ser dels primers a firmar en els llibres de condol ahir a la tarda, poc després que s'obrís l'espai al públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses