Societat

Puigdemont decreta dos dies de dol per les víctimes de l'accident

Suspesos els actes oficials i les banderes onegen a mig pal als edificis del govern

Condol de partits i institucions als familiars i amics de les víctimes

Dos dies de dol institucional per l'accident de Freginals. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va expressar ahir el seu “condol” i “commoció” per les víctimes. Una solidaritat que també van expressar la majoria de partits polítics. Durant dos dies se suspendran les recepcions i els actes oficials. Les banderes onejaran a mig pal als edificis i a les dependències del govern de la Generalitat. Puigdemont va anul·lar el que havia de ser el seu primer viatge institucional des que és president, a París, on havia de viatjar ahir a la tarda, i de bon matí es va traslladar a Tortosa amb el conseller d'Interior, Jordi Jané. Tots dos es van reunir amb els cossos policials i bombers, alcaldes de la zona i altres autoritats per avaluar els fets i coordinar els equips d'emergència. L'alcalde de Freginals, Josep Roncero, es va mostrar “trastornat” i “consternat” pels fets. També s'hi va desplaçar el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que va garantir la col·laboració del govern espanyol, sobretot pel que fa a la repatriació de les víctimes, i la delegada de l'executiu estatal a Catalunya, María de los Llanos de Luna. Mariano Rajoy va expressar el seu condol als familiars i el desig de prompta recuperació als ferits. La casa reial també va enviar un missatge de suport als familiars i amics de les persones afectades pel tràgic accident.

“En un dia tan dur, agraeixo la solidaritat i l'esforç de tanta gent per salvar vides i consolar les famílies que han perdut un ésser estimat”, va declarar el president de la Generalitat a través de Twitter. Puigdemont va interessar-se per l'estat dels ferits anant a la tarda a l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa, acompanyat del conseller de Salut, Antoni Comín. Durant el matí, va rebre trucades de suport del rei Felip, del president del País Valencià, Ximo Puig, i del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. També es va comunicar amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i amb Dídac Ramírez, rector de la Universitat de Barcelona, on estudiaven els alumnes que anaven en l'autocar sinistrat. Precisament avui a les dotze del migdia, Puigdemont i Ramírez estaran al capdavant dels cinc minuts de silenci que es faran davant de l'edifici històric de la UB, al costat de Colau i altres membres de l'executiu català. Els consellers Neus Munté, Jordi Baiget i Raül Romeva van explicitar el seu condol a l'espai de dol habilitat a la UB.

La comissària europea de Transports, Violeta Bulc, va mostrar la disposició de la comissió a ajudar i va situar els seus pensaments amb els amics i les famílies de les víctimes. Un gest que Puigdemont li va agrair i va assegurar, també, que l'executiu s'estava esforçant per tenir cura dels ferits i els familiars de les víctimes.

“El nostre més sentit condol a les víctimes de l'accident de Freginals. Des del govern treballem intensament en l'evolució dels fets”, va declarar el vicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras. A banda de l'anul·lació del viatge a París, l'executiu va suspendre altres actes públics i rodes de premsa. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va cancel·lar el viatge a València que tenia previst per començar a vertebrar un front comú pel corredor mediterrani. Comín tampoc presentarà avui el pla integral per a la millora de les llistes d'espera sanitàries, com estava inicialment previst. La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, també va informar de la suspensió de la cloenda de la Fira de Mollerussa. CDC, ERC i el PP, entre d'altres, van comunicar igualment el condol i suport a les víctimes. L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, es va remetre al “consol i la pau que Déu ens pot donar” amb la pregària.

LES FRASES

La prioritat és atendre els ferits i rebre com toca tots els familiars que arriben angoixats
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Estem trastornats i consternats. És un dia molt trist perquè ha mort molt jovent
Josep Roncero
ALCALDE DE FREGINALS
Molt probablement, la majoria d'estudiants morts eren de la nostra universitat
Dídac Ramírez
RECTOR DE LA UB
Els meus pensaments estan amb els amics i els familiars de les víctimes
Violeta Bulc
COMISSÀRIA europea TRANSPORTS

El viatge a París, anul·lat

El primer viatge de Carles Puigdemont a l'estranger ser anul·lat com a conseqüència de l'accident. Puigdemont s'havia de traslladar ahir a la tarda a París amb una agenda oficial fins dimarts al matí. Estava previst que avui, dilluns, pronunciés una conferència sobre el futur de Catalunya a Europa a la seu de la Science Po, un prestigiós centre d'estudis polítics de la capital francesa. L'exprimer ministre italià i degà de la Paris School of International Affairs, Enrico Letta, havia de presentar-ne la intervenció. L'agenda presidencial incloïa la inauguració d'una exposició de Miquel Barceló, a la qual també assistia la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i diverses entrevistes amb mitjans de comunicació. També tenia prevista per ahir una trobada amb la comunitat catalana a París, amb els consellers Raül Romeva i Santi Vila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA