Municipal
Picabaralla a Rosselló per la caiguda del campanar
L'oposició treu l'informe del mes de novembre en què ja s'advertia del mal estat del campanar i acusa l'alcalde d'haver mentit
L'alcalde diu que en va informar i recorda que el 2004 es van ocultar esquerdes sense fer-hi res
La policia municipal de Rosselló va advertir el 10 de novembre del mal estat del campanar de l'església. Els agents van rebre l'avís del cap de la brigada municipal i van redactar un informe en què s'aconsellava la seva revisió per part dels tècnics. El cap de la brigada havia detectat l'esquerda lateral que, vist ara, podria haver estat un senyal de la ràpida i perillosa degradació de l'estructura.
Aquest informe el va donar a conèixer ahir el regidor de Rosselló per Tothom, David Ricard. El regidor de l'oposició va demanar la dimissió de l'alcalde i del regidor de Cultura, Josep Abad i Manel Plana, per “haver mentit deliberadament quan van afirmar que havien conegut el mal estat de l'edifici pels volts de Nadal”. El campanar es va esfondrar el 29 de gener.
L'alcalde, Josep Abad, va replicar ahir: “En cap moment hem amagat informació i aquesta dada l'hem explicat en cada assemblea que s'ha fet.” “Des del primer moment vam dir que es va veure el mal estat del campanar al novembre, quan es col·locaven els llums de Nadal.” No es va actuar, però, amb la idea que es pogués produir un problema imminent. “Som un ajuntament petit, l'arquitecte feia vacances al desembre i aquella esquerda no va ser la que va donar la veu d'alarma.” L'alarma va saltar el 10 de gener, amb l'aparició d'una altra esquerda, aquesta més grossa i al frontal del campanar. Es va precintar la zona i es va avisar el Bisbat perquè els seus tècnics hi posessin remei. No hi van ser a temps. Dues setmanes després, el campanar s'esfondrava i, amb ell, un dels murs i la coberta del temple.
L'alcalde sosté que la situació crítica del campanar ja l'havia detectat l'Ajuntament el 2004, però el govern d'aleshores no en va dir res. Un informe d'aquell amb fotografies mostra que al lloc de l'esquerda lateral, la detectada al novembre, hi havia llavors una gran esquerda amb forats de 15 centímetres. “Llavors no es va dir ni fer res”, es queixa Abad, “tan sols es va avisar el Bisbat, i el Bisbat el que va fer va ser tapar aquells forats amb una capa de ciment i llestos”, i el problema va sortir a la llum aquest hivern, amb l'aparició d'aquestes esquerdes i sense temps perquè s'actués per aturar el col·lapse de la construcció.
L'actuació del consistori actual, però, no convenç l'oposició. Ricart sosté en un comunicat que l'Ajuntament “té la clara voluntat d'amagar informació a la ciutadania i l'oposició perquè és evident que l'esfondrament es podia haver evitat si l'Ajuntament de Rosselló hagués actuat amb prou celeritat” en aquestes deficiències.
Restauració en dues fases
Ara s'està en espera que comenci la primera fase de les obres de restauració, consistents a estabilitzar i cobrir el temple, per uns 150.000 euros. En una segona fase es construirà el campanar, per uns 200.000 euros. El Bisbat, l'Ajuntament, la Generalitat i la Diputació encara no s'han posat d'acord sobre el finançament de les obres. Abad ha demanat un informe que certifiqui que el que ha quedat del temple no presenta problemes: “En cas contrari no autoritzarem res i declararem en runa l'edifici.” Roselló per Tothom, per la seva banda, va difondre ahir un informe d'un arquitecte extern que recomana una reconstrucció del campanar aprofitant l'estructura i el mètode constructiu original, ja que el problema no seria aquest sinó la degradació interna de les parets a causa de la humitat.