Societat

El Pirineu enamora Israel

Els israelians ja són els turistes internacionals més nombrosos al Pirineu de Lleida, per damunt de francesos i alemanys. Els atreuen la muntanya, els pobles medievals i la proximitat amb Barcelona

Cuina del Pallars amb la carta en hebreu. Això és el que pot tro­bar el comen­sal al res­tau­rant Juquim d'Espot. Molts visi­tants del Parc Naci­o­nal d'Aigüestor­tes hi fan parada abans o després d'endin­sar-se cap als estanys i els sen­ders del parc natu­ral. Molts són cata­lans. Però la segona naci­o­na­li­tat és la isra­e­li­ana. «Fa 10 o 12 anys van començar a venir els isra­e­li­ans i al final vam deci­dir tra­duir la carta i també adap­tar alguns plats», explica Jaume Vidal, pro­pi­e­tari del res­tau­rant. Així, al Juquim tenen dos vins i un cava cai­xer i ofe­rei­xen una àmplia oferta de plats vege­ta­ri­ans i carn sense porc, del gust del públic isra­elià. Cada cop que intro­du­eix un nou plat a la carta, Vidal con­tacta amb un pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat de Tel Aviv, amic ja del res­tau­rant i ena­mo­rat del Piri­neu, que li faci­lita la tra­ducció i una expli­cació en hebreu dels ingre­di­ents.

No és cap anècdota. El turisme isra­elià s'ha con­ver­tit des del 2010 en el prin­ci­pal turisme inter­na­ci­o­nal al Piri­neu de Lleida, des­plaçant fran­ce­sos, holan­de­sos i ale­manys. Durant el 2012, el 30% dels turis­tes estran­gers que es van pre­sen­tar en alguna ofi­cina d'infor­mació del Parc Naci­o­nal d'Aigüestor­tes eren isra­e­li­ans, men­tre que de fran­ce­sos en van ser el 23%, el 13% d'Holanda i el 10% eren ale­manys. «L'isra­elià és un cli­ent que va a més», explica Josep Ramon Aytés Farré, de l'hotel Pes­sets de Sort. Ells també han notat els dar­rers anys un aug­ment espec­ta­cu­lar d'aquesta pro­cedència. Es tracta, a més, d'un turisme molt interes­sant per al sec­tor turístic piri­nenc, ja que no es con­cen­tra a l'hivern ni al mes d'agost, sinó que acos­tuma a repar­tir-se al llarg de l'any.

Mayan Benda és isra­e­li­ana i viu des del 2007 en un petit poble del Pallars a prop de Sort. Fa de guia del Parc Naci­o­nal d'Aigüestor­tes amb el seu 4x4 i molts dels seus cli­ents són isra­e­li­ans. «A Israel no tenim alta mun­ta­nya ni grans espais, però els isra­e­li­ans som molt amants de la mun­ta­nya i dels pobles antics, i molt viat­gers», explica la Mayan.

Els seus cli­ents són majo­ritària­ment famílies amb nens o bé pare­lles de cin­quanta o sei­xanta anys. Fan esta­des de cinc a set dies durant els quals com­bi­nen dife­rents acti­vi­tats: ràfting, sen­de­risme, bar­rancs, rutes en 4x4. «També hi ha joves, però ells pre­fe­rei­xen anar per lliure, amb cot­xes de llo­guer, sense viat­ges orga­nit­zats ni guies», explica la Mayan. «És un cos­tum a Israel que els joves, després de tres anys de ser­vei mili­tar, s'estan tres, sis o dotze mesos viat­jant pel món abans de rein­cor­po­rar-se a la vida civil i labo­ral. El Piri­neu també és un dels des­tins pre­fe­rits per als isra­e­li­ans més mot­xi­llers.»

La via d'entrada del turisme isra­elià al Piri­neu és Bar­ce­lona. «La ciu­tat de Bar­ce­lona els encanta, la conei­xen de fa temps, i per això van començar a bus­car alter­na­ti­ves fora de la ciu­tat per com­ple­men­tar la visita», asse­nyala en Yanis, direc­tor de l'agència Tra­vel Nexus. Des de la seva ofi­cina a Bar­ce­lona orga­nit­zen viat­ges i rutes per a isra­e­li­ans arreu de Cata­lu­nya. «Ara és al revés: dema­nen rutes pel Piri­neu català durant una set­mana, i aca­bar mig dia fent una visita ràpida a Bar­ce­lona.»

Per què els Piri­neus, i no els Alps? Segons en Yanis, l'isra­elià «és un turisme molt sofis­ti­cat, que fuig de les mas­si­fi­ca­ci­ons, i els Alps és una des­ti­nació molt explo­tada». «En canvi, el Piri­neu o des­ti­na­ci­ons a l'Amèrica Lla­tina o a l'Àsia són pre­fe­ri­des perquè tro­ben pobles i gent autèntica, ali­ena al turisme.»

Hi coin­ci­deix Guy Rei­fen­berg, un altre isra­elià resi­dent a Cata­lu­nya, pro­mo­tor turístic a través de l'agència Koko­peli: «El Piri­neu encara és un lloc força sal­vatge, no és cap deco­rat per a turis­tes.» «A més, que no es troba lluny d'Israel, del Medi­ter­rani, i és a prop d'una ciu­tat que és una autèntica mera­ve­lla com Bar­ce­lona», explica en Guy. Per això, reco­mana a les auto­ri­tats locals que no posin gaire senya­lit­zació en hebreu. «Pot ser fins i tot con­tra­pro­du­ent, perquè la gràcia del Piri­neu per als isra­e­li­ans és que està poc explo­tat turísti­ca­ment.» Segons ell, el Piri­neu com a des­ti­nació es va popu­la­rit­zar a Israel fa uns deu anys a través del boca a ore­lla, sense cam­pa­nyes de màrque­ting, i ha anat a més els dar­rers temps afa­vo­rit per diver­sos fac­tors polítics, com les males rela­ci­ons d'Israel amb Tur­quia.

Molts isra­e­li­ans que visi­ten el Piri­neu solen conèixer Cata­lu­nya i hi sim­pa­tit­zen: «Els guies ens tro­bem que sí, a la gent li interessa, a més avui en dia conei­xen bas­tant el procés inde­pen­den­tista de Cata­lu­nya», explica Dan Gazit, guia de Tra­vel Nexus. «I a tots els isra­e­li­ans, a més, els encanta el Barça», subrat­lla.

Des del Pallars es pro­mo­ci­ona la Ruta de la Lli­ber­tat, amb els pas­sos clan­des­tins que es van fer ser­vir durant la Segona Guerra Mun­dial i per on van fugir molts jueus de l'Europa ocu­pada pels nazis. És un al·lici­ent més, explica la Mayan, però no el defi­ni­tiu. Més que la història, els atreu l'experiència de la mun­ta­nya i la natura. L'agència Tra­vel Nexus està orga­nit­zant un esde­ve­ni­ment sin­gu­lar a par­tir d'aquesta idea: 600 dones isra­e­li­a­nes viat­ja­ran en 4x4, en quinze grups al llarg de l'estiu, pel Piri­neu català, andorrà, aranès i occità. «L'ano­me­nem la Ruta de la Lli­ber­tat, i està dis­se­nyada pen­sant en la història de la fugida del poble jueu durant la guerra però també en el sim­bo­lisme de la lli­ber­tat i l'eman­ci­pació de les dones», explica en Yamis. «No és un iti­ne­rari fàcil: hau­ran de con­duir 4x4 per alta mun­ta­nya, acam­par... tota una aven­tura. Però aquest és l'espe­rit del Piri­neu que ena­mora els isra­e­li­ans.»

Dos mil israelians al Camp Nou

Com és que un país de només set milions de persones, si fa no fa com Catalunya, aporta al Pirineu més visitants que França, Alemanya i Anglaterra? Barcelona és una de les claus. «La ciutat de Barcelona agrada molt als israelians, la senten molt propera geogràficament», explica en Yamis, director de Travel Nexus. «Després van venir les rutes a Besalú pel passat jueu, Figueres per Dalí, Montserrat, el Pirineu.» Però Barcelona continua sent la destinació principal. També per a negocis i congressos. I futbol. «En el darrer partit de la Champions, contra el Milan, hi havia dos mil israelians al Camp Nou», calcula. «Sense cap equip propi potent, el Barça és l'equip de molts israelians.» Fins i tot en partits rutinaris de lliga hi pot haver prop d'un miler de turistes i/o seguidors que s'hi han desplaçat des d'Israel, assegura aquest director turístic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.