Medi ambient

Lliçó apresa

L'Alt Empordà aposta per netejar el bosc per evitar més incendis com el de fa un any

Recorda “un dels episodis més tràgics de la història recent”

L'Alt Empordà assegura que ha après la lliçó. Un any després del gran incendi que va cremar més de 10.000 hectàrees, la comarca aposta per la prevenció per aconseguir que si hi ha un altre foc, es cremi la menor àrea possible. El president del Consell Comarcal, Xavier Sanllehí, admet que aquesta és “l'assignatura pendent”, però assegura que no es deixarà en l'oblit. El president del Consell Comarcal va fer aquesta reflexió en un acte que es va fer ahir a Terrades, coincidint amb el primer aniversari del foc del 22 de juliol del 2012. Un incendi que Sanllehí va definir com “un dels episodis més tràgics de la història recent”. A l'acte hi van ser presents bona part dels alcaldes de la zona afectada, així com altres representats polítics de la comarca i membres de les forces de seguretat.

En la mateixa línia es va pronunciar el director territorial d'Interior a Girona, Albert Ballesta, que va advertir que “cal minimitzar els riscos”, tot i sent conscients que hi continuarà havent incendis. Ballesta també va parlar de la importància de la conscienciació ciutadana perquè “encara que tinguéssim tots els diners del món, que no els tenim, la natura és viva”. Cal intervenir-hi per mantenir net el bosc, va dir.

El director d'Interior també va apostar perquè es cobri una taxa per fer franges de protecció al voltant dels municipis. I va dir: “La gent pot viure on vulgui, però hem de ser conscients que si vivim en zones properes al bosc tenim un sobrecost, que invertim en la nostra seguretat. Es fa evident que el cost s'ha de suportar a través d'una taxa perquè pel primer que hem de vetllar és per les persones.”

Precisament, sobre la cura dels boscos, el president del Consell Comarcal va destacar: “A l'Alt Empordà tenim un problema històric”, ja que el 95% del bosc està en mans privades. “Alguns estan conscienciats, però d'altres són estrangers i potser ni han sabut que s'ha cremat el bosc”, va dir. En aquest sentit, va assegurar que “cal tancar el cercle” i apostar per la biomassa, de manera que tenir el bosc net tingui un rendiment econòmic a banda de ser una eina per minimitzar l'efecte del foc. També va indicar que s'ha de mirar de reduir la superfície ocupada per pins i augmentar la d'alzina surera, perquè s'ha demostrat que són més resistents a les flames i eviten que es propaguin més ràpidament. També va apostar per plantar més vinya i més olivars perquè fan de tallafoc, i recuperar els ramats per mantenir el sotabosc.

En l'acte d'ahir es va tenir un record tant per les quatre víctimes mortals que es va cobrar el foc, com també per les persones que van veure afectades les seves propietats. També es va reconèixer la tasca feta pels alcaldes dels disset municipis afectats, com la dels Bombers, ADF, Agents Rurals, Policia Local, Creu Roja, Protecció Civil i Mossos d'Esquadra. A més, es va agrair la col·laboració de la societat civil en els vuit dies que va durar el foc.

La zona es regenera

L'entitat ecologista Salvem l'Empordà, que va fer la campanya Foc al cor per ajudar regenerar la zona cremada, ha fet balanç. L'entitat diu que “els matollars i els boscos de suros s'estan regenerant de manera natural i que les pinedes no, perquè s'han tallat amb maquinària pesant” per aprofitar-ne la fusta. També adverteix que caldrà veure quina gestió es fa de les pinedes. Dels 13.000 euros recollits, han fet nou projectes de recuperació del bosc.


Demà

la neteja del bosc i l'aprofitament de la fusta com a biomassa per fer-ne energia.

No ho hem de deixar en l'oblit. Per això hem fet l'acte d'avui. I per què no fer-lo cada any?
Xavier Sanllehí
president del consell comarcal
Cal un record per les quatre víctimes del tràgic succés de fa justament un any
Isabel Muradàs
directora de governació a girona
Hem de treballar en la conscienciació perquè situacions com aquella no es poden repetir
Albert Ballesta
director d'interior a girona

Record per les víctimes del foc

L'acte a Terrades es va convertir en un homenatge a les quatre víctimes mortals del foc de l'Empordà. El president del Consell Comarcal, Xavier Sanllehí; la directora de Governació a Girona, Isabel Muradàs; el director d'Interior, Albert Ballesta; els alcaldes (la Jonquera, Llers, Sant Climent, Boadella, Figueres, Terrades) i representants d'ADF, Bombers i Mossos van fer un minut de silenci. També es va llegir un poema de Maria Àngels Anglada i es va sentir la cançó L'Empordà se'ns crema, de Miquel Abras i Cesk Freixas. Hi va haver absències, com les de l'alcaldessa de la Jonquera i l'alcalde d'Agullana, per motius personals. Tampoc no hi va ser el de Portbou, que era en un altre homenatge.

Mas fa una crida a cuidar el bosc

El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer ahir a Cassà de la Selva una crida als propietaris forestals perquè tinguin millor cura dels boscos per tal d'evitar incendis com el de l'any passat i millorar el paisatge i la productivitat. “Com millors siguin els boscos, millor són els paisatges, i com millor siguin els boscos, menys incendis tindrem”, va dir el president, que va definir el foc de l'any passat de “molt dur i molt greu”. Mas va parlar també de la falta d'autonomia del país pel que fa al consum energètic. “Nosaltres tenim sol, vent i boscos, més del 60% de la superfície del país és forestal, però no tenim capacitat per fer-la productiva”, va destacar. El president també va fer una associació amb la riquesa de recursos naturals catalans, dels quals es treu poc profit. “Cal fer una aposta pel paisatge, hem d'aconseguir uns boscos amb menys incendis, però també cal treure profit d'aquesta riquesa natural que tenim”, va explicar.

b. domínguez

Les ajudes de l'Estat no arriben

G.T. / M.V

Les ajudes reclamades pels disset ajuntaments afectats pel gran incendi de fa un any han començat a arribar, però no totes, ni de bon tros. Segons va explicar ahir la directora territorial de Governació a la demarcació de Girona, Isabel Muradàs, la Generalitat ja ha pagat un 75% de les ajudes que atorgava el govern català, mentre que el 25% restant s'abonarà als ajuntaments quan hagin presentat els justificants de les obres dutes a terme. Muradàs va aclarir que els 225.000 euros d'ajuts que donarà la Generalitat sumaran el 40% del total de diners que van demanar els municipis.

A banda, els ajuntaments estan pendents de rebre un 50% més, que completarà gairebé el total de l'import dels danys del foc. Segons la directora de Governació, aquesta ajuda ha de venir de l'Estat. “Esperem que sigui aviat perquè el Ministeri de l'Interior ja va instar el d'Hisenda, el setembre passat, a poder fer efectiva aquesta ordre i treure aquesta línia de subvencions”, va afegir-hi. Isabel Muradàs també va dir que confia que els ajuntaments “puguin veure cobertes la major part de les despeses que van tenir o de les obres que encara tenen pendents”.

El president del Consell Comarcal, Xavier Sanllehí, va valorar: “La Generalitat és la que més ha complert amb els ajuts, tot i que no amb la rapidesa que hauríem volgut.” Va afegir-hi: “Esperem amb delit l'odre ministerial.” L'alcalde de Terrades, Isidre Felip, va dir: “Cal recalcar l'ajuda de la societat civil, que es posa a treballar i ho tira tot endavant, perquè les subvencions han estat bastant minses. Els governs estan com estan i no hi ha cèntims.” L'alcalde de Boadella i les Escaules, Frederic Minobis, va recordar que el seu municipi ha estat el primer a cobrar les subvencions (12.000 euros) i que ha servit per “pagar la gent que va ajudar” en l'extinció del foc. L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, ha explicat que un cop han rebut part de les ajudes ja podran senyalitzar la ruta dels estanys, comprar mobiliari urbà i arreglar les torres de defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.