DO Alella. fruits de la terra

Els vins dels laietans

Ofegat per la pressió urbanística, el raïm del Maresme i el Vallès Oriental fa possible l'elaboració dels vins DO Alella, en un indret que els romans ja dedicaven a la producció vinícola. Tot i que predominen els blancs, els negres han rebut darrerament premis d'àmbit internacional.

A pocs quilòmetres de Bar­ce­lona, però en un entorn ben dife­rent, als ves­sants de la Ser­ra­lada Lito­ral, es donen les carac­terísti­ques ide­als per al con­reu de la vinya. És des d'aquest indret, a cavall del Maresme i el Vallès Ori­en­tal, que fa prop de dos mil anys els laie­tans proveïen de vi part de l'Imperi romà i, on actu­al­ment con­cen­tren la seva pro­ducció els viti­cul­tors de la DO Ale­lla. L'actu­ació con­junta del sauló, un ter­reny arenós d'ori­gen granític i color blanc que té una gran per­me­a­bi­li­tat, i la brisa marina, que entra direc­ta­ment a aquesta vall cre­ant un micro­clima local, fan que aquests vins acon­se­guei­xin unes qua­li­tats difícils de tro­bar en altres ter­ri­to­ris. El fet de tenir vinyes a ambdós ves­sants de la mun­ta­nya fa, a més, que la DO Ale­lla dis­posi de vins de dos sub­grups molt defi­nits: al ves­sant medi­ter­rani, molt més irra­diat pel sol, els vins són suaus i de poca gra­du­ació men­tre que a la banda del Vallès, més humida, el raïm adqui­reix una major viva­ci­tat i un sabor molt més àcid. En con­junt, però, pre­do­mi­nen els blancs, sobre­tot fets a base de pansa blanca, carac­terístics pel seu color verdós, amb un gust mine­ral i lleu­ge­ra­ment amar­gant al final. Per la seva banda, els rosats i els negres pre­nen cada vegada una major importància fins al punt que les dar­re­res dis­tin­ci­ons inter­na­ci­o­nals, com la meda­lla d'or al con­curs mun­dial de vins de Brus­sel·les, han anat a parar a vins negres. Molt raïm també ser­veix com a base per a la rea­lit­zació de cava. La pro­ducció és molt reduïda, només se'n fan unes 600.000 ampo­lles a l'any, i les pre­vi­si­ons de crei­xe­ment són molt min­ses. De fet, en els dar­rers anys, la pressió urbanística ha anat fent recu­lar les vinyes, que ara s'alcen prop dels cims de la ser­ra­lada, quasi a 300 metres sobre el mar. Al mateix temps que s'ana­ven reduint el metres qua­drats de zona agrícola, pro­li­fe­ra­ven les urba­nit­za­ci­ons, que avui són part del pai­satge d'Ale­lla. Així doncs, l'aug­ment de la pro­ducció com­porta l'adhesió de noves vinyes de més muni­ci­pis, allu­nyats d'Ale­lla, però que es tro­ben als ves­sants de la Ser­ra­lada Lito­ral. Actu­al­ment, hi ha ads­crits 18 muni­ci­pis del Maresme i el Vallès Ori­en­tal i qua­tre més, entre els quals Mataró, estan en vies d'afe­gir-s'hi. La quan­ti­tat, però, no és el prin­ci­pal objec­tiu d'aquest grup reduït de cellers, que abas­tei­xen prin­ci­pal­ment la ciu­tat de Bar­ce­lona. «El nos­tre objec­tiu és aug­men­tar encara més el pres­tigi i, per què no, ser la DO de més qua­li­tat de tot Cata­lu­nya», diu Jordi Pujolràs, del con­sell regu­la­dor.

Cellers
6
Viticultors
137
Localització
Vessants de la Serralada Litoral
Producció anual
Entorn dels 800.000 quilos de raïm
Prop de 600.000 ampolles
Varietats
Pansa blanca, garnatxa, sauvignon blanc, chardonnay, merlot, sirà, cabernet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.